Tennesseen senaatinvaalit satsaavat poliittiseen keskitiehen ja etsivät vastavoimaa trumpismille

Georgiassa taas ehdokkaat edustavat puolueiden äärilaitoja. Osavaltioiden erilaiset vaalit antavat osviittaa siitä, millaisia äänestäjiä puolueiden kannattaa tavoitella.

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Georgian kuvernöörinvaalit kisataan jyrkän ideologisissa ja kahtiajakautuneissa merkeissä. Molemmat pääehdokkaat ovat satsanneet kentän idealisteihin ja puoluejihadisteihin, luottaen keskikentän lopulta tukevan omaa puoluettaan.

Tennesseessä demokraatit ovat valinneet toisenlaisen strategian. Heidän ehdokkaansa senaattiin on maltillinen, sovitteleva, ja puoluesidonnaisuuttaan alikorostava ex-kuvernööri Phil Bredesen. Kisassa hänellä on vastassa tiukka trumpisti, teekutsulainen ja armoton puolueortodoksi Marsha Blackburn.

 

Bredesenin kampanja on pyrkinyt sivuuttamaan Washingtonin, Donald Trumpin, ja maan politiikan ideologiset jakolinjat.

Siinä missä Georgian kuvernöörikisailijat ovat äänekkäästi Trumpin puolesta tai häntä vastaan, Bredesen kampanjoi puhumalla tennesseeläisten arkea koskettavista asioista: koulutuksesta, terveydenhoidosta, infrastruktuurista, ja taloudesta. Hän välttää mainitsemasta presidentin nimeä tai puhumasta puoluepolitiikasta.