Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Tennesseen senaatinvaalit satsaavat poliittiseen keskitiehen ja etsivät vastavoimaa trumpismille

Blogit Americana 8.8.2018 09:59
Marko Maunula
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Georgian kuvernöörinvaalit kisataan jyrkän ideologisissa ja kahtiajakautuneissa merkeissä. Molemmat pääehdokkaat ovat satsanneet kentän idealisteihin ja puoluejihadisteihin, luottaen keskikentän lopulta tukevan omaa puoluettaan.

Tennesseessä demokraatit ovat valinneet toisenlaisen strategian. Heidän ehdokkaansa senaattiin on maltillinen, sovitteleva, ja puoluesidonnaisuuttaan alikorostava ex-kuvernööri Phil Bredesen. Kisassa hänellä on vastassa tiukka trumpisti, teekutsulainen ja armoton puolueortodoksi Marsha Blackburn.

 

Bredesenin kampanja on pyrkinyt sivuuttamaan Washingtonin, Donald Trumpin, ja maan politiikan ideologiset jakolinjat.

Siinä missä Georgian kuvernöörikisailijat ovat äänekkäästi Trumpin puolesta tai häntä vastaan, Bredesen kampanjoi puhumalla tennesseeläisten arkea koskettavista asioista: koulutuksesta, terveydenhoidosta, infrastruktuurista, ja taloudesta. Hän välttää mainitsemasta presidentin nimeä tai puhumasta puoluepolitiikasta.

Ilmeisesti mielipidetiedustelut ovat osoittaneet Bredesenin linjan uppoavan keskitien äänestäjiin.

Republikaanien ehdokkaan Blackburnin kampanja on reagoinut Bredesenin tiimin maltillisuuteen. Ilmeisesti mielipidetiedustelut ovat osoittaneet Bredesenin linjan uppoavan keskitien äänestäjiin.

Blackburn on aikaisemmin mainostanut olevansa ylpeä Trumpin kannattaja ja ”poliittisesti epäkorrekti”. Yhdysvaltain edustajahuoneessa istuva Blackburn on kärjekäs edustaja, jolle politikka on taistelua oman tiimin puolesta ja toisten vastustamista. Hän on nykyisen poliittisen jakautumisen esimerkkitapaus.

Nyt Blackburn pyrkii esiintymään enemmän kaikkien tennesseeläisten ehdokkaana välttäen mainoksissaan kahtiajaon politiikkaa ja oman idealisminsa painotusta. Entinen republikaaninen rinnanpaukutus on nyt muutunut puheeksi kansakunnan, osavaltion, ja perustuslain puolesta työskentelemisestä.

 

Molempien puolueiden johto seuraa Georgian ja Tennesseen vaaleja tarkalla silmällä. Ne antavat osaltaan osviittaa siitä, josko puolueiden kannattaa panostaa maltilliseen mutta usein melko passiiviseen ja joskus arvaamattomaan keskitien kannattajaan, vai onko politiikan lähitulevaisuus idealistien ja omistautuneiden aktivistien mobilisoinnissa.

 

Soundtrack: Booker T. & the M.G.s, Green Onions.