Teloituksilla paitsioon

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Ajaako kuolemanrangaistuksen liian innokas käyttö Rick Perryn vaalikampanjan sivuraiteille?

Kuolemanrangaistuksen vastustajan on liki mahdotonta nousta Yhdysvaltain presidentiksi. Noin 65 prosenttia amerikkalaisista kannattaa rangaistusta, ja presidenttikokelaiden on, puolueesta riippumatta, puhuttava kuolemanrangaistuksen puolesta.

Varsinkin presidentiksi haluavien kuvernöörien on osoitettava valmiutensa teloituksiin. George W. Bush, Bill Clinton, ja Ronald Reagan kaikki hylkäsivät korkean profiilin teloitettavien viimeiset armonanomukset, joka nosti heidän laki ja järjestys -profiilejaan kansallisen yleisön silmissä.

Yleensä kuolemanrangaistuksen käyttö ja puolustus parantaa ehdokkaan asemia, mutta Texasin kuvernööri Rick Perryn yli-innokas kuolemantuomion suosio saattaa kostautua. Amerikkalaiset ovat nyt hätkähtämässä Perryn tarmokkuutta teloittajana, ja tapaus Cameron Todd Willingham nousee vuorenvarmasti presidentinvaalien keskustelunaiheeksi.

Cameron Todd Willingham oli kaikella todennäköisyydellä syytön, kuten New Yorkerin erinomainen artikkeli todisteli. Siitä huolimatta kuvernööri Perry sivuutti rikostutkijoiden epäilyt ja salli Willinghamin teloituksen.

Willinghamin teloitus ei ole ainoa kyseenalainen tuomio Perryn hallitsemassa Texasissa. The New Republic listasi viisi kiistellyintä teloitusta, osoittaen Perryn kuolemanrangaistuksen tukemisen olevan huhhuh-luokkaa.

Texas käyttää kuolemantuomiota ylivoimaisesti enemmän kuin mikään muu osavaltio. Sitten kuolemantuomion paluun käyttöön vuonna 1976, Texas on suorittanut 473 Yhdysvaltain kaikista 1266 teloituksesta. Tämä asettaa Texasin kansallisen valtavirran ulkopuolelle. Mikä teki Perrystä suositun kotiosavaltiossaan ei välttämättä auta häntä muualla.

Amerikkalaisten tuki kuolemanrangaistukselle on mittavaa mutta ohutta. Kuolemanrangaistuksen puolustus on auttanut politiikkoja, mutta liian innokas teloittaminen, ja ennen kaikkea tapaus Willingham, saattaa kostautua Perrylle. Politiikan tekeminen ihmisten tappamisella on äärimmäisen vastenmielistä sekä vahingoksi Yhdysvaltain sielulle. Keskustelu aiheesta on tarpeen käynnistää uudelleen, korkeimmalla mahdollisella tasolla.

Soundtrack: Johnny Cash, I Never Picked Cotton.