Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Teloittiko Texas syyttömän miehen?

Marko Maunula
Blogit Americana 23.9.2009 17:39

Kuolemanrangaistuksen vastustajat ovat vuosikymmeniä toivoneet löytävänsä tapauksen, jossa valtio olisi teloittanut vuorenvarmasti syyttömän miehen. Cameron Todd Willingham näyttää erittäin vahvalta ehdokkaalta.

Willingham pidätettiin syytettynä polttomurhasta vuonna 1991. Texasin viranomaisten mukaan hän tappoi kolme tytärtään sytyttämällä perheen talon palamaan. Ristiriitaisten todisteiden, viranomaisten traagisen tietämättömyyden, ja kyvyttömien puolustusasianajajien leimaama oikeudenkäynti päätyi kuolemantuomioon.

Willinghamin odottaessa teloitustaan, ryhmä tukijoita ja tutkijoita kokosivat vahvan todistuspaketin, joka vihjasi miehen syyttömyyteen. Texasilaiset oikeusistuimet ja kuvernööri Rick Perry eivät kiinnittäneet huomiota uuteen todistusaineistoon. Willingham teloitettiin helmikuussa 2004.

Uusi New Yorker sisältää hätkähdyttävän artikkelin Willinghamin todennäköisestä syyttömyydestä. Juttu on aitoon New Yorker -tyyliin pitkä ja perusteellinen, mutta ehdottomasti lukemisen arvoinen. Veretseisauttavaa journalismia, jonka toivoisi herättävän uuden keskustelun kuolemanrangaistuksen mielettömyydestä.

Soundtrack: Johnny Cash, The Long Black Veil.

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Mielestäni yksikään sivistysvaltio ei pane ainakaan täytäntöön kuolemanrangaistuksia. Tietääkseni monien mielestä sotatila oikeuttaa tässä poikkeukseen. Mutta sodassahan mikä hyvänsä valtio joutuu luopumaan oikeusvaltion periaatteistaan. Hyökkääjä on luopunut niistä jo ennen sotaan ryhtymistä.
Toivon sydämestäni, että sivistysvaltiona itseään pitävä USA luopuu kuolemanrangaistuksen käytöstä. Sen jälkeen minäkin voin pitää sitä sivistysvaltiona edellyttäen, että lopettaa sotimisen.

Sotalaki on paljon monimutkaisempi kuin moni luuleekaan.Itsekkin kävin aikoinaan lukaisemassa ja siinä oli yllättävän paljon oikeuksia myös sotilailla.Ennen luulin,että sotilaiden pitää esim.totella ylempiään sokeasti,mutta tämähän ei pidä paikkansa ollenkaan.

tämä on taas sitä viherpeippojen pilkunnussimista jossa sanat ”ehkä” ja ”vihjasi” esiintyvät tuon
tuosta, pari kuukautta sitten tuli dokumentti jossa itkettiin samaa asiaa mutta dna todisti tyypin
syylliseksi, siihen kaatui kuolemanrangaistuksen vastustajien asia pitkäksi aikaa.