Teheran ja Washington: rauhanpiippu savuaa
YK:n yleiskokouksen jännitysnäytelmä tällä viikolla on Iranin ja Yhdysvaltojen diplomaattinen pas de deux New Yorkissa. Tapaavatko Iranin uusi presidentti Hassan Rouheni ja Yhdysvaltojen Barack Obama? Millaisen viestin Rouheni antaa maailmalle ja Yhdysvalloille?
Viime viikot Teheran on lähettänyt varovia mutta selviä liennytyksen signaaleja Yhdysvaltojen suuntaan. Iran on vapauttanut tunnettuja toisinajattelijoita ja kansalaisoikeusaktivisteja. Ennen matkaansa New Yorkiin Rouhani ja Obama vaihtoivat kirjeitä, joita Rouhani luonnehti ”myönteisiksi.”
Omassa puheessaan tiistaina aamupäivällä Obama ilmoitti lähettävänsä ulkoministeri John Kerryn neuvottelemaan sopimusta Iranin ydinohjelmasta. Tämä on merkittävä pelinavaus. Obama osoitti olevansa valmis isoon riskiin, sijoittaen mittavan määrän poliittista pääomaa neuvotteluihin.
Maailma odottaa presidentti Rouhenin puhetta myöhemmin tänään. Obama ojensi kätensä entistä pidemmälle Teheranin suuntaan; nyt katsotaan kuinka halukkaasti Iran tarttuu siihen.
Iranin ja Washingtonin välisessä diplomaattisessa tanssissa on monta muuttujaa, joista yksi tärkeimmistä, Syyria, on pitkälti sekä Teheranin että Washingtonin kontrollin ulkopuolella. Syyrian alaviittihallinnon mahdollinen kaatuminen sunni-islamistien käsiin on tarjonnut talousongelmiensa kanssa painivalle Teheranille muistutuksen sen vallan rajoista. Yhdysvallat haluaa alueelle stabiliteettia sekä ”kauhun tasapainoa” sunnien ja shiiojen välille.
Yhdysvallat haluaa Iranin luopuvan ydinaseohjelmastaan sekä suostuvan tiukkaan kansainväliseen valvontaan, jonka pitää varmistaa Iranin pitävän kiinni lupauksestaan. Amerikkalaiset pelkäävät, että Iran jatkaa ohjelmaansa salassa ja yllättää maailman pommillaan, kuten Pohjois-Korea teki.
Iran haluaa kasvattaa valtaansa Lähi-Idässä, mutta Teheranin vallanpitäjät ymmärtävät myös taloudellisten ja poliittisten realiteettien päälle. Kansainväliset talouspakotteet ovat iskeneet Iraniin rajusti. Talousvaikeudet, yhdistettynä kapinamieliseen nuorisoon ja muuhun oppositioon, ovat ohjanneet maan hallitsijat kuuntelemaan maan taviksia aikaisempaa herkemmällä korvalla. Iran vain vaivoin vältti vallankumouksen muutama vuosi sitten.
Ensin Yhdysvallat suostui Venäjän ajamaan sopimukseen koskien Syyrian kemiallisia aseita, ja nyt Washington on osoittanut olevansa halukas rauhanomaiseen ratkaisuun Teheranin kanssa. Talouspakotteiden ja kansainvälisen rintaman politiikka on toistaiseksi toiminut, neokonservatiivien sekä paranoidien Amerikan vihaajien yllätykseksi ja/tai harmiksi.
Kuten tuore presidentti Obama sanoi Kairon puheessaan viisi vuotta sitten, Yhdysvallat on valmis puristamaan vastustajiensa kättä, kunhan he vain ensin avaavat nyrkkinsä. Obaman puhe oli vain yksi avaus pitkässä diplomaattisessa tanssissa, mutta signaalit ovat rohkaisevia. Odotamme Iranin vastausta.
Soundtrack: Pink Floyd, Fearless.