Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Teekutsut: miksi vasta nyt?

Blogit Americana 15.4.2010 12:38
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Budjettivajeet ja valtion velkaantuminen olivat tosiseikkoja jo 2000-luvulla. Miksi teekutsu-liike syntyi vasta viime vaalien jälkeen?

Viimeiset 35 vuotta Yhdysvaltain velkataakan matematiikka on ollut helppo: kun republikaanit ovat Valkoissa talossa, maa velkaantuu. Kun maalla on demokraattinen presidentti, se maksaa velkaa pois.

George W. Bush jää historiaan melko pahana taloustumpelona. Hän peri Bill Clintonilta tuhdin budjettiylijäämän ja nopeasti kasvavan talouden, vuosituhannen vaihteen pienta syklistä köhäystä lukuunottamatta. Après moi, le déluge. Valtavien budjettialijäämien, keskiluokan varallisuuden nollakasvun, valtion velkaantumisen, sekä pankkikriisin jälkeen kansa kutsui demokraatit Valkoiseen taloon siivoamaan jäljet.

Jostain syystä oikeisto ei silti tuntenut tarvetta rynnätä kadulle 2000-luvulla. Se istui hiljaa kotona, kun Bush ja republikaaninen kongressi kurittivat kansakunnan visakorttia. Mutta heti Barack Hussein Obaman vannottua virkavalansa, he heräsivät akuuttiin hätään maan tulevaisuudesta.

Mikä, oi mikä, voisi olla äkillisen aktivismin syy? Miksi he haluavat ”heidän” maansa takaisin ja keneltä? Rasismiahan tämä ei voi olla: uusi gallup osoittaa, että melkein puolet teekutsu-liikkeen kannattajista uskovat afroamerikkalaisten olevan luotettavia, alykkäitä, ja rehellisiä.

Soundtrack: George Clinton, Paint the White House Black.