Me tarvitsemme vallankumouksen

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

The Economist -lehden parivaljakko John Micklethwait ja Adrian Wooldridge kuuluvat nykymaailman parhaisiin pohtiviin toimittajiin.

Miesten ensimmäinen teos The Witch Doctors pilkkasi johtamiskonsultteja ja muita yrityshallinnon tragikoomisia pyörän uudelleen keksijöitä. Vuoden 2000 A Future Perfect tarjosi erinomaisen katsauksen globalisaatioon, tutkien ilmiötä yksilöiden ja yritysten tasolla. Lyhyt kirjanen The Company oli aloittaville opiskelijoille mainiosti sopiva ytimekäs summaus modernin yrityksen historiasta. The Right Nation tutki amerikkalaista oikeistoa kahden maltillisen konservatiivin ja maan erinomaisesti tuntevan englantilaisen journalistiälykön silmin.

Tekijöiden uusin kirja The Fourth Revolution: The Global Race to Reinvent the State on heidän toistaiseksi kunnianhimoisin teoksensa. Se analysoi modernin läntisen maailman haasteita yhteiskuntafilosofisina kysymyksinä, laaja-alaista pohdiskelua vaativana ongelmakenttänä.

He ovat oikeassa. Tämän päivän politiikkaa läntisissä jälkiteollisissa maissa leimaa outo näköalattomuus. Me näemme haasteet ja reagoimme niihin pienin muutoksin: kirjanpidollinen uudelleenjärjestely täällä, hieman maalia sinne, uusi tapetti tänne.

Pragmaattinen ja konkreettinen yhteiskunnan korjaaminen on tärkeää sekin, mutta pintaremontti ei enää riitä. Micklethwait ja Wooldridge uskovat, että suhtautumisemme moderniin valtioon on neljännen vallankumouksen kynnyksellä.