Tarvitseeko Eurooppa terävämmät hampaat?

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Viisi vuotta sitten James Sheehan julkaisi erinomaisen kirjan Where Have All the Soldiers Gone?: The Transformation of Modern Europe. Teos kertoo Euroopan – historiallisesti maailman militaristisimman mantereen – nopean muodonmuutoksen rauhanomaiseksi ja likipitäen demilitarisoituneeksi alueeksi.

1900-luvun alkupuolella Eurooppa oli poliittisesti, taloudellisesti ja kulttuurisesti militarismin läpitunkema manner. Univormut, paraatit ja muut sotilaallisen mahdin symbolit hallitsivat juhlatilaisuuksia. Eurooppalaiset suurvallat olivat jatkuvasti joko valmistautumassa sotaan, sodassa tai toipumassa edellisestä selkkauksesta.

Kahden maailmansodan ja kymmenien miljoonien kuolleiden jälkeen läntinen Eurooppa joutui traagisesti arvioimaan oman sotaisuudensa mielekkyyttä. Kylmää sotaa käyvä Neuvostoliitto rehvasteli edelleen sotilaallisella voimallaan joka vappu, mutta läntinen Eurooppa käpertyi Yhdysvaltojen tarjoaman turvallisuuden viitan alle.

Euroopan käännös myöntyvyyden ja sovun hakemisen kulttuuriin on, tietenkin, erinomainen asia. Mutta onko se mennyt liian pitkälle?