Tarpeellinen essee: Politiikka on uusi uskonto, joka vaatii syntien tunnustamista ja valitsee totuutensa

Kirjailija Andrew Sullivanin mukaan uusi uskonnollisuus on synnyttänyt poliittisia kultteja.

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Kirjailija Andrew Sullivanin tuore essee näkee yhtäläisyyksiä vanhan herätys-uskonnollisuuden ja modernin poliittisen korrektiuden välillä. New York Magazinessa julkaistu essee on herättänyt kipeästi tarpeellista keskustelua – mutta ei kylliksi.

Meillä kaikilla on sisäsyntyinen tarve uskoa suurempaan voimaan, Sullivan sanoo. Jos emme usko jumalaan, me etsimme ankkureita elämällemme nykypäivästä. Prosessissa me teemme politiikasta uuden, jumalattoman uskonnon.

Uskonnot tarjoavat yhteisöllisyyttä, metafyysisen kivijalan elämälle, ja syvän varmuuden omasta oikeassaolosta. Niihin usein liittyy tarve levittää totuutta valaistumattomille ihmisille sekä tiukka jako totuuden hyväksyneisiin ja ulkopuolisiin.

Uusi usko sekä antaa että vaatii. Sen keskeiset opinkappaleet vaativat jatkuvaa hiomista, tunteisiin ja tietoon perustuvaa totuuden sisäistä tuntoa sekä dogmaattista teologiaa. Jatkuvasti kehittyvästä opista harhautuminen on vakava rike.

Kuten esimodernin aikakauden kristityt, Sullivan kirjoittaa, uuden hyperpoliittisen aikakauden airueet rankaisevat hereetikkoja sulkemalla heidät ulos yhteisöistään tai pakottamalla heidät julkisiin katumusharjoituksiin. Sortunut yksilö voi joskus saada syntinsä anteeksi julkisella anteeksipyynnöllä, mutta yhteisö ei silti unohda syntejä.