Tapaus Willingham: toinen oikeusmurha?

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Cameron Todd Willinghamin teloitus vaikuttaa yhä enemmän oikeusmurhalta, kirjaimellisesti. Nyt Texasin kuvernööri Rick Perry haluaa ilmeisesti pysäyttää tapauksen tutkimisen.

New Yorker -lehti julkaisi hiljattain jutun Willinghamin oikeusjutusta, tuomiosta, sekä vuonna 2004 tapahtuneesta teloituksesta. Mies tuomittiin kuolemaan lastensa kuolemaan johtaneesta murhapoltosta.

Juttu osoitti, että Willinghamin tuomio perustui todistajien hatariin muistikuviin sekä huonoon tieteeseen. Tuhopolttojen erikoisasiantuntija tutki Willinghamin tapausta huolellisesti ja uusimman tieteen avulla, todeten vahvana mielipiteenään, että Willinghamin talon palo oli onnettomuus, ei tuhopoltto.

Todistusaineisto ei vakuuttanut kuvernööri Perryä. Hän kieltäytyi armahtamasta tai edes viivyttämästä Willinghamin teloitusta. Willingham itse vannoi syyttömyyttään teloitussaliin saakka.

Kiistely todistusaineistosta jatkui kiivaana teloituksen jälkeenkin, ja Perry suostui lopulta nimittämään paneelin tutkimaan tapauksen uudemman kerran. Paneeli oli työnsä loppusuoralla, ja ilmeisesti matkalla johtopäätökseen, että Willingham oli syytön. Perryn reaktio paljastuksiin? Hän poisti kolme henkilöä paneelista, torpedoiden kuukausien työn.

Kuvernöörin edustajien mukaan kyse oli normaalista hallinnon uudelleenjärjestelystä, mutta syrjäytetyt jäsenet pelkäävät, että heidän työnsä on nyt hyllytetty lopullisesti.

Texasin kuvernöörin päätös osoittaa, että politiikka sekä usko kuolemanrangaistukseen ovat joillekin tärkeämpiä kuin ihmishenki. Perry haluaisi lakaista tapahtuneen maton alle, mutta tapaus Willinghamista on kehittymässä kuolemanrangaistuksen vastustajien äänekkäin kampanja-argumentti vuosikymmeniin.

Soundtrack: Johnny Cash, Delia’s Gone.