Tapaus Sanford pistää seksiskandaalit uusiksi

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Mark Sanford, Etelä-Carolinan republikaaninen kuvernööri ja presidenttihuhujen kohde, kärähti viime viikolla avioliiton ulkopuolisesta suhteesta.

Sanford ilmoitti lähipiirilleen menevänsä muutamaksi päiväksi patikoimaan Appalakkien vuoristoon, rentoutumaan raskaan poliittisen kauden jälkeen. Hän ei olisi edes kännykän tai sähköpostin tavoitettavissa.

Media sai hajua poissaolon varsinaisesta tarkoituksesta. Etelä-Carolinan valtalehti The State oli jo aikaisemmin epäillyt kuvernöörin olevan suhteessa argentiinalaiseen naiseen. Lehti epäili Sanfordin olevan Etelä-Amerikassa. Pian toimittaja löysi Sanfordin auton Atlantan lentokentältä.

Parin päivän kuluttua toimittaja näki Sanfordin lentokentällä palaamassa Buenos Airesista ja paljasti valheen. Sanford kiirehti takaisin Etelä-Carolinaan ja piti pressitilaisuuden, jossa hän tunnusti suhteen ja pyysi anteeksi perheeltään, rakastajattareltaan, sekä äänestäjiltään.

Perusskandaali? Ei aivan. Sanfordin tarina poikkeaa amerikkalaisesta, tavallisesta seksiskandaalista huomattavasti. Amerikkalainen media ja yleisö, tyypillisesti täynnä vahingoniloa seksiskandaaleista, on seurannut tapahtumia lievän myötähäpeän ja jopa empatian vallassa.

Ehdoton enemmistö poliittisista seksiskandaaleista ovat moraalisesti helppoja tapauksia. John Edwards (D-Pohjois-Carolina) ja John Ensign (R-Nevada) harrastivat seksia itseään nuorempien kampanjatyöntekijöidensä kanssa. Bill Clinton (D-Arkansas) muhinoi avustajan kanssa. Larry Craig (R-Idaho) vonkasi anonyymiä homoseksiä Minneapolisin lentokentän vessassa.

Elliott Spitzer (D-New York), entinen syyttäjä joka rakensi osan mainettaan prostituutio-organisaatioiden kovaluisena tuhoajana, kärähti ammattilaiselta ostetusta seksistä. David Vitter (R-Louisiana), moralistinen perhearvojen puolustaja, sortui samaan.

Myös Sanfordin rikkoi aviovalansa, mutta hänen suhteensa on eri luokkaa.

Hänen argentiinalainen rakastajattarensa, Maria, ei ole nuori vallasta ja karismasta hullaantunut tyttö, vaan Sanfordin kanssa liki samaa ikäluokkaa oleva aikuinen nainen. The Staten (kyseenalaisesti) julkaisemat sähköpostit Sanfordin ja Marian välillä osoittavat suhteen alunperin perustuneen molemminpuoliseen kunnioitukseen ja ystävyyteen. Sanford ei valehdellut Marialle, kertoen hänelle rehellisesti velvollisuutensa isänä, aviomiehenä, ja politiikkona.

Sanfordin pressitilaisuus jossa hän tunnusti suhteen, sähköpostit, ja muut tiedot osoittavat, että kyseessä on pohjattoman surullinen rakkaustarina. Kolme osapuolta, kolme särkynyttä sydäntä ja neljä lasta, jotka yrittävät tulla sinuiksi vanhempiensa kriisin kanssa.

Media ja yleisö olivat valmiit kivittämään Sanfordia, koomikot kirjoittivat jo vitsejä, mutta nauru juuttui kurkkuihin. Media on osoittanut jopa aitoa ja harvinaista empatiaa selvästi kärsivälle Sanfordille.

Presidenttihaaveet ja miehen avioliitto ovat todennäköisesti mennyttä, mutta Sanford saattaa pitää kiinni kuvernöörin virastaan. Sanford ihmisenä on nyt etsikkoajassa. Yllättäen, suuri osa kansakuntaa seisoo hänen takanaan.

Soundtrack: R. Kelly & Sparkle, Be Careful.