Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Talousvaalien tinkakysymykset

Blogit Americana 23.6.2012 14:17
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Marraskuun presidentinvaaleista tulee ehdottomasti talousvaalit. Presidentti Obama vastasi viime viikolla Mitt Romneyn pistoiskuihin koko rintaman massiivisella vastahyökkäyksellä.

Romneyn kampanja on keskittynyt talouteen. Korkean työttömyyden ja hitaan elpymisen varjossa Romneyn keskittyminen talouteen on lupaava vaalistrategia. Taktiikakseen Romney on valinnut tuhannen piston tyylin, eli jatkuvan, väsymättömän piikittelyn ja Obaman toistuvan syyttämisen jokaisesta mahdollisesta amerikkalaisen talouden ongelmasta.

Mielipidetutkimukset osoittavat, että enemmistö amerikkalaisista pitää edelleen presidentti George W. Bushia suurempana syyllisenä talouden takkuamiseen kuin presidentti Obamaa. Romneyn haaste on muuttaa asenteet, ja väsymätön Obaman kritisointi auttaa mielipideilmaston muokkaamisessa.

Obama haluaa puolestaan saada amerikkalaiset uskomaan, että Romneyn valinta johtaisi Bushin talouspolitiikan paluuseen. Istuva presidentti painottaa jatkuvasti, että viime vuosien talousongelmat ovat mittakaavaltaan historiallisia ja juontavat juurensa republikaanien ajaman tarjonnan talouspolitiikan sekä markkinaortodoksian epäonnistumiseen.

Kesäkuun 14. päivän talouspuhe oli toistaiseksi merkittävin puhe Obaman uudelleenvalintakampanjassa. Ohion Clevelandissa pidetty puhe poikkesi tyyliltään Obaman korkealentoisesta retoriikasta, keskittyen yksinkertaistettuun ja suoraviivaiseen viestiin: talouden toipuminen on ollut hidasta, mutta me olemme kiipeämässä valtavasta kuopasta; takkuava talous on viime vuosikymmenten konservatiivisen talouspolitiikan hedelmä; Romneyn valinta johtaisi epäonnistuneen talouspolitiikan paluuseen.

Obaman suoraviivainen puhe pyrki myös energisoimaan nuoret, kyynisyyteen taipuvaiset äänestäjät, jotka usein eivät näe eroa republikaanien ja demokraattien välillä. Puhe flirttaili paikoitellen populismin kanssa, merkiten myös poikkeusta Obaman maltilliseen ja kompromissihakuiseen linjaan.

Romney haluaa tehdä vaaleista kansanäänestyksen Obamasta sekä talous-protestivaalit, ja Obama haluaa irroittaa vaalit henkilöistä sekä tehdä kisasta kamppailun ideologioiden välillä. Romney muistuttaa amerikkalaisia kuralla olevasta taloudesta, ja Obama painottaa vastapuolen tarjoamien ehdotusten vaarallisuutta. Kumpikaan strategioista ei ole kovinkaan inspiroiva, mutta tilanteen valossa ne ovat täysin loogisia. Hyvästi, vuoden 2008 korkealentoinen idealismi. Tervetuloa takaisin, 1990-2000 lukujen verinen rintamasota.

Soundtrack: Beirut, The Rip Tide.