Talo uhkaa kaatua mutta asukkaat kiistelevät siivoamisesta: Yhdysvallat muistuttaa vallankumousta edeltävää Ranskaa

Yhdysvaltain kriisi ei maagisesti häipynyt Donald Trumpin presidenttiyden myötä. Hän oli ennemminkin ongelmien seuraus.

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Viime kuukausien lenkkipolkujeni soundtrack on ollut Mike Duncanin erinomainen podcast Revolutions. Pitkä sarja kertoo historiallisesti tärkeimpien vallankumousten tarinat runsailla faktoilla ja vetävällä kerronnalla.

Historioitsijana luonnollisesti tiedän, kuinka helppoa jälkiviisaus on. Tutkijan on yritettävä ymmärtää osallistujien motiiveja ja toimia niillä tiedoilla, joita heillä sillä hetkellä oli. Silti esimerkiksi Ranskan, Venäjän ja Haitin vallankumousten yhteydessä olen toistuvasti ällistynyt, kuinka typerästi valtaeliitit toimivat vallankumouksiin johtaneina vuosina ja vuosikymmeninä.

Kun katson Yhdysvaltojen tämänhetkistä poliittista kulttuuria ja yhteiskunnan tilaa, kiusaus vertailuun vallankumouksellisten yhteiskuntien kanssa on voimakas. Yhdysvallat ei ole vallankumouksen partaalla, mutta paikoittain maalla on huolestuttavan paljon yhteistä 1910-luvun Venäjän ja 1780–1790-lukujen taitteen Ranskan kanssa.

 

Vallankumouksellisia yhteiskuntia leimaavat kansakunnan enemmistön kasvava taloudellinen tyytymättömyys, poliittisen ja taloudellisen vallan keskittyminen, nopeat demografiset muutokset, eliitin kyvyttömyys ymmärtää kansan enemmistön elämää ja tilannetta häikäilemättömästi hyväksikäyttävien demagogien esiinmarssi.