Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Takaisku urkkijavaltiolle

Blogit Americana 3.6.2015 11:00
Marko Maunula
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Viikonvaihteessa Yhdysvaltojen kongressissa tapahtui ihmeitä. Demokraattien ja republikaanien kansalaisvapaussiivet yhdistivät voimansa ja antoivat vakavan iskun Patriot Actin urkintaoikeudelle.

Patriot Actin sallima puhelintietojen metadatan kerääminen kohtasi deadlinen toukokuun lopussa. Lain voimassaoloaika laukesi.

Edustajainhuoneen republikaanit ja demokraatit olivat etukäteen neuvotelleet uuden, muokatun version laista, joka kielsi valtiota keräämäämästä suoraan metadataa puhelinkeskusteluista. Uusi lakialoite antoi datankeräämisvelvollisuuden/-oikeuden puhelinyhtiöille. Tiedusteluviranomaiset tarvitsevat syyn ja luvan datan tutkimiselle, ja luvat myönnetään tapauskohtaisesti.

Lakialoite löysi tukijoita molemmista puolueista, ja presidentti Barack Obama oli myös sen takana. Poliittisesti halvaantuneessa Washingtonissa lakialoite edusti jo liki kuollutta kompromissin jaloa taitoa. Libertaarit ja liberaalit olisivat halunneet tuhota koko datankeruun, kun taas haukat olisivat pitäneet Patriot Actin entisellään.

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu