Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Takaisin menneisyyteen

Blogit Americana 6.1.2011 13:15
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Republikaanit hallitsevat nyt edustajainhuonetta. Valtaanastumisseremoniat tarjosivat tuttuja lupauksia yhteistyöstä, läpinäkyvyydestä, sekä poliittisten vastustajien kunnioittamisesta. Amerikka ei pidättele henkeään.

Puheiden takainen todellisuus lupaa republikaanien ei-politiikan jatkumista. Ensitöikseen edustajainhuoneen republikaanit lupaavat äänestää presidentti Obaman terveydenhoidon uudistuksen nurin.

Aloitteen mahdollisuudet läpimenoon ovat puhdas nolla. Joko demokraattien kontrolloima senaatti tai presidentin veto-oikeus pysäyttävät edustajainhuoneen republikaanien kampanjan. Koko kumoamisyritys on poliittista sirkusta, jonka avulla republikaanit yrittävät vahvistaa imagoaan teekutsun hihhulipuristien parissa.

Republikaanit ovat myös luvanneet leikata jopa 100 miljardia istuvan presidentin loppuvuoden budjetista. Leikkaukset osuisivat kipeästi erityisesti koulutukseen, lainvalvontaan, sekä kuljetukseen.

Leikkausten läpimeno olisi katastrofaalista vaivoin toipuvalle taloudelle. Edustajainhuoneen älykkäimmät republikaanit uhkuvat kameroille, mutta todennäköisesti toivovat aloitteen kaatumista edesvastuullisempien politiikkojen hallitsemassa senaatissa.

Kongressi on palannut vuoteen 1995. Republikaanit olivat ratsastaneet historialliseen vaalivoittoon Newt Gingrichin ”Sopimus Amerikan kanssa” -ohjelman avulla. He lupasivat leikata liittovaltion kokoa ja menoja. Tuolloin idealistinen ohjelma kariutui presidentti Bill Clintoniin sekä amerikkalaisiin äänestäjiin.

Clintonin ja Gingrichin kädenvääntö budjetista johti liittovaltion toimien tilapäiseen sulkemiseen. Gingrichin ja republikaanien yllätykseksi amerikkalaiset asettuivat kiistassa Clintonin puolelle, ja hän ratsasti seuraavana vuotena turvalliseen vaalivoittoon.

Amerikkalaiset rakastavat haukkua valtiotaan, mutta he rakastavat vielä enemmän sen tarjoamia palveluja. Jokainen hyvin toteutettu mielipidekysely osoittaa, että amerikkalaiset haluavat rajoittaa valtion kokoa, mutta kun kyselyt kääntyvät yksittäisiin palveluihin, amerikkalaiset haluavat pitää niistä kiinni. Kyseessä on klassinen ”budjettileikkauksia ja kapitalismia, kiitos, mutta ei minulle” -dilemma, jota republikaanit eivät ole onnistuneet ratkaisemaan.

Republikaanien johtoryhmä on valtaosin terävää porukkaa. He muistavat vuoden 1995 opetukset hyvin. Povaan, että terveydenhoidon uudistuksen ”kaatamisyritys” on hyvä esimerkki tulevasta. Republikaanit keskittyvät uhoon ja populistisiin lakialoitteisiin, sillä he tietävät, että senaatti ja presidentti pelastavat heidät oikean hallitsemisen tuomalta vastuulta. Samanaikaisesti he varovat huolellisesti vuoden 1995 kaltaisia ylilyöntejä. Lopputulos johtanee sekä presidentti Obaman että kongressin republikaanien uudelleenvalintaan. Tämä ei ole heille – tai maalle – välttämättä kovinkaan huono lopputulos.

Soundtrack: Emerson, Lake, and Palmer, Karn Evil 9: 1st Impression – Part 2.