Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Taistelu terveydenhoidon uudistuksesta kiihtyy

Marko Maunula
Blogit Americana 15.8.2009 11:36

Aioin keskittyä seuraavissa blogeissani talouteen, mutta keskustelu terveydenhoidon uudistuksesta vaatii huomiota. Koko uudistuksen kohtalo on nyt vaakalaudalla.

Republikaanit noudattavat, ymmärrettävästi, samantyyppistä pelikirjaa, jolla he tuhosivat Bill ja Hillary Clintonin yrityksen hamalla 1990-luvulla: hämmennä kuulijat tehokkaalla huhukampanjalla; pelottele huonosti informoituja kansalaisia uhkakuvilla jonoihin kuolevista kansalaisista ja byrokraattien armeijoista; anna epämääräisiä lupauksia paremmasta, republikaanisesta uudistuspaketista.

Kun Clintonien yritys kariutui, republikaanit kaikessa hiljaisuudessa hautasivat lupauksensa uudistuksesta. Yhdysvaltain terveydenhoito on elänyt samoilla nuoteilla nyt vuosikymmeniä, ja terveydenhoidon kustannukset sekä ilman vakuutusta olevien amerikkalaisten lukumäärä ovat kasvaneet kohisten.

Yhä useammat amerikkalaiset ovat tietoisia uudistuksen tarpeellisuudesta. Vielä alkukesästä yhä useammat luottivat enemmän valtioon kuin yksityisiin vakuutusyhtiöihin terveydenhoidon viimeisenä auktoriteettinä.

Uudistuspaineet ovat vaatineet uudistuksen konservatiivisilta vastustajilta aikaisempaa kovempia otteita, raskaampaa misinformaatio/valehtelukampanjaa, sekä isompaa budjettia.

Kylätapaamisten kaoottinen ilmapiiri sekä jatkuva huhujen, suorien valheiden, sekä uhkakuvien tulva ovat tehonneet. Uudistuksen suosio sekä kansakunnan luottamus Obamaan ovat tippuneet tasaisesti.

Hysteria tehoaa, valitettavasti. Pöyristyttävät väitteet ”kuolemanpaneeleista” sekä ”homojen salaliitosta” uppoavat ääriryhmiin, joiden hysteria puolestaan hämmentää huonosti informoituja keskitien taviksia.

Demokraatit ovat parhaillaan häviämässa keskustelun keskustelun suunnasta. He ovat altavastaajia, jotka ovat juuttuneet puolustuskannalle. Asiallinen keskustelu (jonka demokraatit voittaisivat) on jäänyt kirkumiskilpailun (jossa demokraatit ovat huonoja) jalkoihin.

Obama on joutunut, poliittisten vaistojensa vastaisesti, osallistumaan nyt keskusteluun. Viime viikon hän kiersi ympäri Yhdysvaltoja, pyrkien ohjaamaan keskustelua haluamaansa suuntaan. Demokraatit rukoilevat, että presidentti ei ole liian myöhässä.

Soundtrack: Red Hot Chili Peppers, Fight Like a Brave.

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Pari kysymystä tuli mieleen:

– Mitenkä median (paikallinen/valtakunnallinen) rooli tässä? Pääsevätkö kirkujat suhteettoman paljon ääneen, onko faktoja kuinka hyvin tarjolla?

– Kiinnostaisi myös tietää, että mistä mainitsemasi keskitien tavikset saavat yleensä infonsa ja miten ko. välineet asiaa käsittelevät?

– Onko republikaaneilla (ei ääriryhmillä) varteenotettavia vasta-argumentteja? Yleensä mikään ei kuitenkaan ole mustavalkoista?

Blogisi linkit olivat silmätavaavia. Vaikka menisi millaiseen solmuun tahansa, on mahdotonta yrittää samastua republikaanijääriin.

JVS: hyviä kysymyksiä/kommentteja – kiitos!

Poliittisissa debateissa amerikkalainen media yrittää yleensä ottaa mahdollisimman neutraalin, raportoivan roolin. Lopputulos on, että se käsittelee kaikkia argumentteja, jopa täysin päättömiä, liki tasavertaisesti. Jutussa linkittämäni New York Times –pätkä oli virkistävä poikkeus käytäntöön.

Miljoonat saavat uutisensa ja muodostavat mielipiteensä paikallisen- ja kansallisen kanavan raporteista koskien kylätapaamisten hysteriaa. He toimivat “ei savua ilman tulta” –logiikan pelisääntöjen mukaan.

Republikaaneilla on, toki, hyviä vasta-argumentteja. Tämänhetkinen, lopullista muotoaan edelleen hakeva lakialoite, on organisatoorisesti sekava. Ehdotelman kustannuslaskelmat ovat myös kovin optimistisia. Leikkaukset jo olemassaoleviin valtiollisiin terveydenhoito-ohjelmiin, kuten Medicareen, satuttaisivat esimerkiksi monia eläkeläisiä.

Toistaiseksi tämä keskustelu ei ole päässyt käyntiin, sillä oikeisto ei ilmeisesti ole kiinnostunut uudistuksesta sekä sen muokkaamisesta paremmaksi. Heidän strategiansa on tuhota koko yritys.