Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Taistelu Amerikan taloudesta: kuka voittaa?

Blogit Americana 27.11.2012 14:53
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Amerikkalaiset ovat saaneet viime viikolla reippaan annoksen talousdraamaa. Talousjyrkänne tulee ja talousjyrkänne tappaa!

Fiscal cliff, talousjyrkänne, tarkoittaa usean talouslain samanaikaista laukeamista vuodenvaihteessa. Nopea kertajysäys veronkorotuksia sekä mittavia leikkauksia valtion budjettiin saattaa pahimmillaan johtaa uuteen lamaan, pelkäävät monet taloustieteilijät sekä politiikot.

Miten tähän on tultu? Viime vuotinen kiista velkakaton nostosta ratkesi presidentti Obaman ja kongressin republikaanien kompromissilla. Republikaanit suostuivat nostamaan Yhdysvaltain velkakattoa, mutta vastineeksi he halusivat mittavia leikkauksia valtion menoihin. Sopimuksen mukaan leikkaukset käynnistyvät vuodenvaihteessa.

Vuodenvaihteessa myös George W. Bushin veroleikkaukset siirtyvät historiaan. Veroleikkausten oli määrä laueta jo vuonna 2010, mutta Obama ja kongressi antoivat niille kaksi vuotta lisäaikaa. Veronkorotus silloisessa taloustilanteessa ei miellyttänyt kumpaakaan osapuolta.

Nyt jyrkänne lähestyy, ja Washingtonin on tehtävä mittavia, sekä pitkän- että lyhyen tähtäimen päätöksiä maan taloudesta. Demokraatit haluavat maltillisia budjettileikkauksia sekä hyvätuloisten verotuksen kiristystä. Republikaanit puolestaan haluavat välttää talousjyrkänteen pääosin leikkaamalla valtion menoja ja pitämällä verotuksen ennallaan.

Obama lupasi vaalikampanjansa aikana nostaa hyvätuloisten verotusta, mutta säilyttää pienituloisten sekä keskiluokan verotuksen ennallaan. Tämä on ollut hänen veropolitiikkansa ydin jo vuoden 2008 kampanjasta alkaen. Kaksi vuotta sitten presidentti suostui pitämään hyvätuloisten verotuksen ennallaan, mutta alkukuun vaalien alla presidentin retoriikka oli jyrkempää: ”Minä en suostu tasapainottamaan budjettia köyhimpien amerikkalaisten selkänahalla,” Obama sanoi toistuvasti.

Puolueet kampanjoivat visioistaan televisiossa. Molemmat osapuolet yrittävät saada yleisen mielipiteen tuen ja päästä hyviin neuvotteluasemiin, kun kompromissin haku kiihtyy joulukuussa.

Vaalivoiton ansiosta demokraateilla on nyt etulyöntiasema. Obaman jälleenvalinta oli selvä, demokraatit kasvattivat enemmistöään senaatissa ja puolue sai yhteenlaskettuina jopa enemmän ääniä edustajainhuoneen vaaleissa. Ainoastaan huolellisesti piirretyt vaalipiirit (ns. gerrymandering) piti republikaanit enemmistössä edustajainhuoneessa.

Muutamat republikaanit ovat jo puhuneet sovinnon äänellä. Jopa vankan konservatiiviset senaattorit Lindsey Graham (South Carolina) ja Saxby Chambliss (Georgia) sekä edustajainhuoneen Peter King (New York) ovat uhanneet rikkoa lupauksensa olla nostamatta veroja missään tapauksessa.

Kompromissi on mahdollinen, jos molemmat puolueet suostuvat leikkaamaan pyhistä lehmistään edes toisen takajalan. Republikaanien on myönnyttävä veronkorotuksiin, mutta vastineeksi demokraattien on hyväksyttävä rajallinen sosiaaliturvan ja muiden tulonsiirto-ohjelmien reformi. Kiihkeiden puheiden aika on ohi. Nyt Washingtonin on aika leikkiä aikuista ainakin vähän aikaa.

Soundtrack: Ron Sexsmith, Hands of Time.