Tähdistä tähdenlennoiksi

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Viime viikot Yhdysvallat on todistanut kahden, aikoinaan lupaavan poliittisen uran romahdusta. Entiset kongressiedustajat Anthony Weiner (D-New York) ja Jesse Jackson Jr. (D-Illinois) ovat pudonneet kunnian kukkuloilta. Jälkimmäinen on jopa menossa vankilaan.

Anthony Weiner joutui eroamaan kaksi vuotta sitten edustajainhuoneesta, kun hän kärähti sekstauksesta. Mies meni terapiaan sekä työskenteli avioliittonsa pelastamiseksi, ja tänä keväänä hän palasi politiikkaan pyrkimällä demokraattien ehdokkaaksi New Yorkin pormestarin virkaan. Weiner lähti kisaan ennakkosuosikkina, mutta muutama viikko sitten uusi sekstaus-skandaali romutti hänen mahdollisuutensa.

Mies kertoi julkisesti parantuneensa ”ongelmastaan”, mutta samanaikaisesti hän oli jatkanut tiivistä sekstaamista ainakin Sydney Leathers -nimisen nuoren naisen kanssa. Heinäkuussa Weiner myönsi tekonsa, hänen vaimonsa vakuutti antaneensa miehelleen anteeksi, ja Weiner lupasi jatkaa kampanjaansa, mutta kampanja oli jo karilla. Tänään yli puolet New Yorkin demokraateista sanovat, etteivät he äänestäisi Weineria missään tapauksessa, ja mielipidetiedustelut antavat hänelle noin kymmenen prosentin kannatuksen. Weinerin poliittinen ura on enää kiitosta ja hyvästelyjä vailla.

Jesse Jackson Jr. on kansalaisoikeustaistelun legendan poika, joka nousi kongressiin vuonna 1995, edustaen Illinoisin 2. vaalipiiriä. Juniori aloitti Washingtonissa energisesti, ja sekä äänestäjät että demokraattiset kollegat tukivat toisen polven politiikkoa.

Uransa alussa Jackson Jr. toi paljon rahaa vaalipiirilleen, mutta vuosien saatossa hänestä kehittyi eräs kongressin tehottomimmista edustajista. Hän ei lopussa enää edes vaivatunut kampanjoimaan uudelleenvalintansa puolesta, kiitos vuorenvarmasti demokraattisen vaalipiirinsä. Rikosepäilyjen kohteeksi joutunut Jackson Jr. erosi edustajainhuoneesta marraskuussa 2012, vedoten henkiseen ja fyysiseen terveyteensä.

Nyt Jackson Jr. on menossa 30 kuukaudeksi vankilaan vaalirahojen väärinkäytöksistä. Hän oli käyttänyt noin 750000 dollaria vaalikassastaan oman pröystäilevän elämäntapansa rahoittamiseksi.

Politiikka houkuttelee narsisteja, ja Washingtonin kulttuuri pistää vahvemmankin pään helposti pyörälle. ”Kuvittele työskenteleväsi 535 pikkuprinssin ja -prinsessan kanssa,” kommentoi eräs tuttavani kerran entistä työpaikkaansa kongressissa. Weiner ja Jackson Jr. ottivat syviä kulauksia vallan astiasta, kuvitellen pian olevansa haavoittumattomia.

Hyvää onnea politiikan jälkeiseen elämään. Parantukoot arpenne ja perheenne nopeasti.

Soundtrack: Kurt Vile, Smoke Ring for My Halo.