Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Taas mahdollista: Trump presidentiksi?

Blogit Americana 29.10.2016 09:54
Marko Maunula
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Perjantain uutinen pistää lopulliset arvailut presidentinvaalin tuloksesta uusiksi. Donald Trumpista saattaa edelleen tulla Yhdysvaltojen seuraava presidentti.

Äänestin Hillary Clintonia sekä esivaaleissa että viime viikolla alkaneessa ennakkoäänestyksessä. Molemmilla kerroilla äänestäminen tuntui kuin hammaslääkärissä vierailulta. Se oli hieman epämiellyttävää, mutta tärkeää.

En voinut äänestää Bernie Sandersia. En pidä populismista ja viholliskuvia painottavasta politiikasta, tuli se vasemmalta tai oikealta.

Itse vaalissa Clinton oli minulle huomattavasti pienempi paha kuin patologinen valehtelija, itse myöntämä seksuaalinen ahdistelija, rasisti, presidentin tehtäväkentästä vain marginaalisesti perillä oleva narsistinen tosi-tv-esiintyjä ja Putin-fani.

Silti en ole innoissani Clintoneista. Sekä Bill että Hillary ovat salailuun taipuvaisia ja harmaalla alueella jatkuvasti toimivia operaattoreita. He ovat liki jatkuvassa kriisimoodissa, valehtelevat. kun oma etu niin vaatii, ja sekoittavat satunnaisesti puurot ja vellit, kuten heidän säätiönsä toimet paikoitellen osoittavat.

 

FBI:n perjantainen ilmoitus jatkaa Hillary Clintonin sähköpostitutkimuksia tuli Clintonin kannalta erittäin huonoon aikaan. Trump on juuri ottanut gallupjohdon Ohiossa ja Arizonassa. Kisa on tiukentunut entisestään Floridassa ja Pohjois-Carolinassa.

Emme vielä tiedä tutkimusten yksityiskohtia, eikä ole mitään syytä olettaa, että Clinton on syyllistynyt laittomuuksiin. Ensimmäisten arvioiden perusteella juuri paljastuneet sähköpostit eivät ole kovinkaan raskauttavia. Mutta politiikassa mielikuvat muuttuvat helposti todellisuudeksi, ja uutinen vahvistaa vahvoja sekä kestäviä mielikuvia Clintonin toimintamallista.

Vaalit ovat jälleen auki. Trumpista saattaa tulla presidentti. Se ei ole vieläkään todennäköistä, mutta jälleen mahdollista.

 

Soundtrack: Tool, The Pot: