Syyskuun 11: traumat väistyvät

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Tänään on yhdeksän vuotta WTC/Pentagon/Pennsylvania terrori-iskuista, ja Yhdysvallat näyttää muistavan vuosipäivää vain kevyesti. Hyvä!

Muutama vuosi terrori-iskujen jälkeen Yhdysvallat menetti tilapäisesti mielensä. Kansallinen trauma lähenteli psykoosia. Normaalisti yksityisyydestään tarkat amerikkalaiset hyväksyivät Patriot Actin. Vellihousuiset demokraatitkin kannattivat hyökkäystä Irakiin; ei siksi että he olisivat välttämättä uskoneet heppoisia ja sittemmin valheellisiksi havaittuja ”todisteita” joukkotuhoaseista, vaan siksi että he eivät kestäneet poliittista painetta sodan julistamiseksi.

Vaikka Irakin sota osoittautui nopeasti katastrofaaliseksi virheeksi, terrori-iskujen synnyttämä pelko ja turvallisuuden tunteen kaipuu kantoivat presidentti Bushin toiselle kaudelle. Unilateralismi, eristäytyminen, ja epäluuloisuus leimasivat amerikkalaista elämää ja erityisesti maan suhdetta muuhun maailmaan.

Tänään Atlantan saloissa näkyy normaalia enemmän Yhdysvaltain lippuja. Urheilutapahtumat alkavat hetken hiljaisuudella. Monet kirkot viettävät rukoushetkiä. Silti muistotilaisuuksien kirjo on huomattavasti muutaman vuoden takaista tarjontaa kevyempi. Jopa uutiskanavat ovat löytäneet tänään muitakin puheenaiheita.

Syyskuun 11. päivän iskut olivat valtava rikos Yhdysvaltoja ja koko sivistynyttä maailmaa vastaan. Onneksi amerikkalaiset ovat hiljalleen oppineet suhtautumaan siihen juuri näin: fanaattisten psykopaattien suorittamana rikoksena, joskin mittakaavaltaan historiallisena.

Amerikka on henkisesti toipunut iskuista. Terroristit eivät voittaneet.

Soundtrack: Neil Young, Rockin’ in the Free World.