Syyria ja länsi: suo siellä, vetelä täällä

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Satiirijulkaisu The Onion summaa länsiliittoutuman haasteet Syyriassa täydellisesti. Webbisivulla julkaistu Bashar al-Assadin kuvitteellinen kirje länsivalloille osoittaa, miten länsivallat ovat moraalisesti, poliittisesti ja sotilaallisesti pulassa, iskivät ne Syyriaan tai eivät.

Syyrian läheiset suhteet Kiinaan ja Neuvostoliittoon tekevät laajan kansainvälisen liittoutuman mahdottomaksi, vale-Assad muistuttaa. Iskun diplomaattiset seuraukset voivat olla ikäviä ja pitkäikäisiä.

Toisekseen, viattomia syyrialaisia tulee kuolemaan joka tapauksessa, joko al-Assadin tai länsiliittoutuneiden iskujen seurauksena. Ihmishenkien pelastaminen vaatii ihmisuhreja, ja tämä voi helposti johtaa jihadistien sekä muiden ääriliikkeiden kasvavaan suosioon alueella.

Entä jos amerikkalaiset päättävät käyttää maltillisia, rajoitettuja iskuja tarkasti valittuihin hallinnollisiin ja sotilaallisiin kohteisiin? ”Al-Assad” muistuttaa kirjeessään amerikkalaisia, että ”minä olen armoton ja epätoivoinen, ja teen mitä tahansa pysyäkseni vallassa. Käytän jälleen kemiallisia aseita silmänräpäyksessä.”

Entä pidättäytyminen toimimasta? ”Al-Assad” sanoo, että hän pumppasi omien kansalaistensa keuhkot täyteen myrkkykaasua. Ellei Yhdysvallat toimi, se menettää kaiken moraalisen pääomansa sekä myöntää, että Geneven sopimuksen periaatteet ovat vessapaperille kirjoitettuja satuja.

Entä jos länsiliittoutuneet onnistuvat suistamaan al-Assadin vallasta? Edessä on todennäköisesti kaaoottinen sisällissota, osa kaksi, jossa shiiat, sunnit ja kristityt taistelevat vallasta. Haluaako maailma Syyriaan islamistisen hallituksen?

”Summaukseksi: minä pidän kiinni vallastani loppuun saakka, hinnasta viis. Jos se vaatii kylien pommittamista, lasten murhaamista tai YK:n valvojien ampumista, olkoon sitten niin. Minä olen varautunut pitkään kamppailuun. Te voitte tehdä mitä haluatte. Antakaa minun tietää kun olette päättäneet. Minä odotan,” lopettaa vale-Assad kirjeensä.

Soundrack: Stealers Wheel, Stuck in the Middle with You.