Syöpöt mukaan taloustalkoisiin!

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Osavaltioiden ja kaupunkien surkea taloustilanne on pakottanut politiikot etsimään uusia tulonlähteitä. Eräs uusista ideoista on virvoitusjuoma- sekä roskaruokavero. Idea on, ei niin yllättäen, synnyttänyt kiivasta keskustelua.

Kokis kuuluu amerikkalaiseen kulttuuriin yhtä vahvasti kuin aamukahvi suomalaiseen. Juoma on miltei amerikkalaisuuden symboli, eräs kylmän sodan pehmeistä aseista. Mutta pormestari Bloombergiltä kävi New Yorkissa käsky, että sokerinen herkku on verolle pantava.

Monet osavaltiot ovat jo verottaneet perinteiset paheet, eli tupakan ja alkoholin, kyllästymispisteeseen saakka. Tupakoinnin vähentyessä on uusien syntiverojen aika. Nyt ovat roskaruoka ja sokeriset juomat politiikkojen tähtäimissä.

Tuore tutkimus sanoo, että roskaruokavero tekisi hyvää kansalaisten terveydelle. Se vähentäisi amerikkalaisten kalorien kulutusta huomattavasti, osaltaan edesauttaen ylipainoisen kansakunnan ruokatapojen korjaamisessa.

Virvoitusjuomateollisuus on käynyt vastaiskuun, mutta sen argumentit ovat olleet toistaiseksi heppoisia. TV-mainokset veroa vastaan käyvat lähinnä huonosta camp-huumorista.

Eettisesti roskaruokavero on helppo puolustaa. Tupakan ja oluen ystävät ovat kantaneet kortensa verokekoon jo vuosikymmeniä. Ylipaino ja huono ruokavalio haastavat tappajina sekä tupakan että alkoholin. Syöpöt, nyt on teidän vuoronne!

Soundtrack: Rufus Wainwright, Cigarettes and Chocolate Milk.