Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Syntymätodistusta ja kampanjastrategiaa etsimässä

Blogit Americana 31.5.2012 17:20
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Se on palannut! Birther-hihhulismi on jälleen otsikoissa, kiitos Donald Trumpin ja Mitt Romneyn hämmentävän poliittisen veljeilyn.

Viime päivinä Trump ja Romney ovat kampanjoineet ja keränneet rahaa Romneyn vaalikassaan. Tilaisuudet ovat tarjonneet surrealistista poliittista teatteria. Häikäilemätön itsensä promotoija ja tiukkakauluksinen supermormoni ovat outo pari niin henkilö- kuin poliittisellakin tasolla. Yhteistyö on silti ollut läheistä ja houkutellut mediaa kuin mämmi kärpäsiä.

Mediapelle Trump on käyttänyt valokeilaa birther-hihhulismin saarnaamiseen. Hän uskoo edelleen, että presidentti Obama ei ole syntynyt Yhdysvalloissa, ja Trump toistaa uskomustaan jokaiseen hänen eteensä työnnettyyn mikrofoniin.

Romney on kieltäytynyt tuomitsemasta Trumpin puheita. Hätkähdyttävän poliittisen rehellisyyden hetkellä Romney sanoi, että hän tarvitsee ainakin 50,1 prosenttia äänistä ja hän tarvitsee ”kaikkien hyvien ihmisten apua.”

Trumpin syleileminen on Romneyltä riskipeliä ja arveluttava valinta, mutta mielipidetutkimusten valossa myös ymmärrettävä-joskin lyhytnäköinen-taktinen veto.

Kun esivaalikampanjat olivat käynnistymässä viime vuonna, jopa 51 prosenttia republikaanien todennäköisistä esivaaliäänestäjistä ilmoitti uskovansa Obaman syntyneen ulkomailla. Luku on hätkähdyttävän korkea, kertoen monien republikaanien liki patologisesta Obama-vihasta.

Romney itse sanoo uskovansa Obaman syntyneen Yhdysvalloissa, mutta hän ei halua ajaa yhtään potentiaalista äänestäjää pois tukijoukoistaan, kieltäytyen kritisoimasta edes Trumpin paranoideja lausuntoja. Romney yrittää nyt syleillä hihhuleita ilman, että hänen oma takkinsa ryvettyisi.

Trumpin ja birther-jengin kanssa kaveeraaminen saattaa silti osoittautua vaaralliseksi. Birther-hihhulointi kääntää huomion pois taloudesta, eli Romneyn kampanjan valttikortista. Lisäksi Romneyn lausunto 50,1 prosentista sekä hänen strateginen ja ideologinen joustavuutensa ruokkivat mielikuvaa Romneystä häikäilemättömänä ja periaattettomana poliittisena opportunistina.

Lyhytnäköinen taktinen ratkaisu saattaa osoittautua pitkän aikavälin strategiseksi virheeksi. Kukaan ei epäile Romneyn poliittisen taktikon taitoja, mutta monet epäilevät hänen selkärankansa suoruutta.

Soundtrack: Stealers Wheel, Stuck in the Middle with You.