Suurten tunteiden ja äkkiväärien melodioiden aika: Tässä ovat vuoden 2021 parhaat amerikkalaiset levyt

Tämäkin vuosi synnytti paljon hyvää ja huonoa musiikkia. Yhdysvalloissa erityisesti länsirannikko oli virkeässä vedossa.

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Vuosi vuodelta internetin vaikutus aikakautemme äänikuvaan käy yhä selvemmäksi. Jos 1960-luvun popmusiikkia leimasi naivi ja melodinen optimismi, 1970-lukua kitaravetoinen hedonismi ja 1980-lukua muusikkojen rakastuminen uuteen teknologiaan, tämän päivän musiikki on yhä fragmentoituneempaa.

Yhä useammat artistit rikkovat perinteisen biisinteon sääntöjä surutta ja tekevät musiikkia kollektiivista ADHD-syndroomaa potevalle kulttuurille. Musiikillisesti elämme suurten tunteiden ja äkkiväärien melodioiden aikaa. Olisi hauska nähdä, miten vaikkapa BBC:n dokumenttisarja kiteyttäisi 2020-luvun musiikin 2050-luvun yleisölle.

”Jede Epoche ist unmittelbar zu Gott, und ihr Wert beruht gar nicht auf dem, was aus ihr hervorgeht, sondern in ihrer Existenz selbst”, kuten Leopold von Ranke opetti.

Tämäkin vuosi synnytti paljon hyvää ja huonoa musiikkia. Yhdysvalloissa erityisesti länsirannikko oli virkeässä vedossa ja loi ison siivun aikakautemme kiinnostavimmasta uudesta musiikista. Innovatiivisen kulttuurin, rahan ja taiteen liiton lainalaisudet eivät petä.