Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Supertiistai: Itkua ja hammasten kiristystä

Blogit Americana 2.3.2016 16:50
Marko Maunula
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Reilut kaksi tuntia äänten laskemisen alkamisesta National Reviewin vaaliblogi saavutti epätoivonsa pohjan.

Yhdeksän jälkeen illalla Donald Trumpin voiton mittakaava alkoi olla selvä. Samanaikaisesti Marco Rubio, National Reviewin edustaman establishmentin suosikki, oli juuttumassa republikaanien kisan kolmoseksi.

Tilannetta pahensi Ted Cruzin vankka ote kisan kakkossijasta. Cruz on establishmentille liki yhtä paha vaihtoehto kuin Trump: eettisesti joustava, omaa uraansa puolueen kustannuksella painottava sooloartisti.

Jotkut löysivät tilanteesta myös hirtehishuumoria. Konservatiivinen kommentaattori Eric Smith summasi monet tuntemukset: ”2016: Trump ei voita. 2017: presidentti Trump ei voi tehdä noin, vai voiko? 2018: aiotko katsoa Nälkäpelejä tänään? Toivottavasti minun piirin kisaaja voittaa!”

 

Republikaanit ovat mahdollisesti matkalla kohti pattitilannetta. Trumpin voitto oli selvä, mutta hän ei onnistunut täysin tyrmäämään vastustajiaan. Cruzin voitot Texasissa, Oklahomassa ja Alaskassa pitävät hänet kisassa. Minnesotan voittanut Rubio vannoo jatkavansa taistelua.

Trumpilla on nyt 315 valitsijamiestä, Cruzilla 205 ja Rubiolla 106. Trumpin johto on selkeä, mutta hajanaisessa kentässä matka voittoon on vielä pitkä. Voittoon vaaditaan 1237 valitsijamiestä.

Aikaisemmin establishment-republikaanit vaativat marginaalisten ehdokkaiden vetäytymistä kisasta. He valittivat, kuinka John Kasich, Ben Carson ja kumppanit estivät republikaanien maltillisten äänestäjien ryhmittymisen Rubion taakse.

Esivaalien jatkuvasti elävä matematiikka ja massapsykologia muuttuvat nopeasti. Nyt Kasichin ja Carsonin mukanaolo saattaa estää Trumpin nopean voiton. Jos he auttavat pitämään Trumpin maagisen numeron 1237 alapuolella, republikaanien ehdokas ei ratkea ennen Clevelandin puoluekokousta 18.–21. heinäkuuta. Ja puoluekokouksessa takahuonemanööverit ovat tärkeässä roolissa.

 

Seuraavaksi republikaanit kisaavat lauantaina Louisianassa, Kansasissa, Kentuckyssa ja Mainessa. Ainoastaan Lousianassa republikaanit äänestävät uurnilla, muut ovat caucus-tapahtumia.

Lähitulevaisuuden tärkein esivaalipäivä on 15. maaliskuuta ja varsinkin Ohion ja Floridan kisat. Molemmat ovat tärkeitä osavaltioita, joissa voittaja vie kaikki valitsijamiehet.

Ohio on kuvernööri John Kasichin kotikenttä ja Florida senaattori Marco Rubion. Tappio kotona veisi molemmilta miehiltä viimeisenkin oikeutuksen kisan jatkamiseen. Rubion kannalta pelottavasti Trumpin gallupjohto Floridassa on tällä hetkellä vahva.

 

Soundtrack: Raekwon, Return of the North Star