Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Super Bowl -mässäilyä

Marko Maunula
Blogit Americana 5.2.2012 15:34

Tänään pelataan amerikkalaisen jalkapallon loppuottelu, Super Bowl. Ottelupäivästä on tullut epävirallinen juhlapyhä, ja vuoden toiseksi suurin mässäilypäivä kiitospäivän jälkeen.

Valmistautuminen alkuillan peliin on jo alannut. Grillisavut nousevat naapurustossani, ostoskärryt kolisevat kauppojen parkkipaikoilla, jääkaapit taistelevat kylmentääkseen oluet ajoissa.

Ehkä valtaosalle amerikkalaisista Super Bowl merkitsee tilaisuutta syödä ja juoda hyvin. Super Bowl sunnuntain ruuankulutusnumerot ovat melko mykistäviä. Tänään amerikkalaiset kuluttavat…

…yli miljardi kanansiipeä.

…1,232 miljardia litraa olutta.

…12 miljoonaa kiloa perunalastuja.

…24 miljoonaa kiloa guacamolea.

…5.6 miljardin dollarin edestä Super Bowl -krääsää.

Kaksikymmentä miljoonaa amerikkalaista osallistuvat matsin katselubileisiin, ja suuri osa lopuista katsoo pelin sporttibaareissa. Kun itärannikolla kello tulee 18:00, kadut hiljenevät ja kansa jumiutuu televisioiden ääreen.

Huomenna kaupat myyvät alka-selzeria ja krapulalääkkeitä huomattavasti normaalia enemmän, ja noin seitsemän miljoonaa amerikkalaista soittavat töihin ja ilmoittavat olevansa kipeitä.

Soundtrack: The Tubes, Sports Fans.

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Yhden positiivisen asian huomasin NFL:stä: valmentajilla oli asianmukaiset asusteet päällä. Siis jotkut siistit edustusverkkarit tms. Mikään ei ole naurettavampaa kun se että jääkiekkovalmentaja seisoo vaihtoaitiossa huitomassa hiki päässä ja kainaloissa ja ties missä räkivien pelaajien keskellä PUKU ja KRAVATTI päällä jopa sarjapeleissä.

kaikkea tuubaa sitä ihmiset kehtaa nimissään totuutena levittää. tommosten ”uutisten” sijaan suosittelen blogistille vaikka John Allen Pauloksen kirjaa Innumeracy

että luulis edes vähän suodattavan juttuja jos kopioi niitä saitilta jonka nimi on ”treehugger”. Noh – totuudellahan ei oo mitään väliä kunhan saadaan mahtavia juttuja aikaseks. huoh.

Oli hyvä matsi, vaikka Patriots vaikutti ajoittain omituisen vaisulta. NY Giants kyllä sopii voittajaksi ihan yhtä hyvin. Tämähän oli kuin Suomen pressanvaali. :)