Suomi teki virheen – Viro tuntee Venäjän

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskiviikko oli Nato-keskustelun ja pohjoisen turvallisuuspolitiikan kannalta tärkeä päivä. Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ja Suomen puolustusministeri Carl Haglund antoivat tärkeät ja kiinnostavat lausunnot Itämeren alueesta ja Venäjän kehityksestä.

Haglund myönsi virolaisten olleen oikeassa, kun he pitivät suomalaisten Venäjä-politiikkaa naiivina. Ylen Aamu-tv:ssä Haglund myönsi Suomen ennustaneen Venäjän kehityksen väärin: ”Olemme Suomessa pyrkineet vaikuttamaan siihen, että Venäjä kehittyisi läntiseksi demokratiaksi, ja siinä läntinen yhteisö on epäonnistunut.”

Haglund totesi optimismin katteettomaksi ja sanoi, että Suomen olisi pitänyt ajatella asiat uusiksi jo Georgian ja Venäjän sodan yhteydessä vuonna 2008.

Myöhemmin iltapäivällä Obama puhui Viron, Latvian ja Liettuan turvallisuudesta selvin sanoin: ”Hyökkäys yhtä kohtaan on hyökkäys kaikkia kohtaan. Jos mietitte, kuka silloin tulee apuun, niin vastaus on yksi: Naton joukot. Tallinna, Riika ja Vilna ovat yhtä tärkeitä kuin Lontoo, Berliini tai Pariisi.”

Selvemmin asiaa ei voi ilmaista. Viesti Putinin Venäjälle lähti vahvasti alleviivattuna. Jos olisin baltti, olisin taputtanut puheelle minuuttitolkulla.