Suomi on mielensäpahoittajien valtakunta

Facebook-keskustelut ovat usein kuin uskonnollisia kokouksia.

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Vierailin vuodenvaihteessa Suomessa. Joulu Pohjanmaalla ja uusi vuosi Turussa lämmittivät sydäntä perheineen, ystävineen ja hauskoine juhlineen. Matkalta tarttui mukaan taas monta mukavaa kokemusta, reilusti suklaata ja salmiakkia – sekä ikävä havainto suomalaisen keskustelukulttuurin rappiosta.

Turussa totesin harmikseni, että jotkut hyvistä kavereistani eivät näyttäneet mahtuvan samaan kokoontumiseen, koska joillakin osallistujilla oli vääränlaisia mielipiteitä maahanmuutosta, Anne Berneristä, Ulla Appelsinin kolumneista, hallituksesta sekä Saku Timosesta.

Tämä heijasti samaa trendiä, jossa olen aiemmin huomannut pitämieni ja arvostamieni ihmisten blokkaavan toisiaan Facebookissa, koska he eivät ole asioista samaa mieltä.

Poliittisista mielipiteistä on muodostunut moraalisia absoluutteja, joiden perusteella liian monet tuomitsevat toisensa paitsi tyhmiksi mutta myös pahoiksi ihmisiksi.

Oma subjektiivinen havaintoni on, että yhteiskunnallinen keskustelu on liian usein moraalisten ja emotionaalisten asenteiden esittelyä, laumasitoutumisen leimakirves. Nuoruudessamme me jakauduimme diinareihin ja punkkareihin, ja nyt rintamalinjat perustuvat siihen, mitä mieltä me olemme Appelsinin ja Timosen teksteistä.