Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Suomi on mielensäpahoittajien valtakunta

Marko Maunula
Blogit Americana 9.1.2017 16:33
Vierailin vuodenvaihteessa Suomessa. Joulu Pohjanmaalla ja uusi vuosi Turussa lämmittivät sydäntä perheineen, ystävineen ja hauskoine juhlineen. Matkalta tarttui mukaan taas monta mukavaa kokemusta, reilusti suklaata ja salmiakkia – sekä ikävä havainto suomalaisen keskustelukulttuurin rappiosta. Tur...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Eipä se ole yhtään erilaista Ameriikassakaan. Ihmiset nyt vaan ovat sellaisia. Hyvin harvat oikeasti keskustelevat ja tarvittaessa muuttavat kantojaan, huudetaan ohi eikä opita mitään. Näin Suomessa mutta ihan samalla tavalla ihminen toimii kaikkialla. Se on turvallista.

Tein päin vastoin kuin Maunula. Olin USA:ssa koko joulukuun. Paikka on asuinalueena rankattu Texasin parhaaksi Dallasin pohjoispuolella. Samoin koulut. Siellä ei välitetty valtakunnan politiikasta pätkääkään. Noin ystävällisiä naapureita ei hevin tapaa eikä kyllä joulukoristettuja rakennuksiakaan.
Se kyllä aina hätkähdytti kun kaupoissa oli ovella kielto tuoda aseita sisäpuolelle.

Minulla on ollut harkinnassa Facebookiin liittyminen.
Tähän saakka on ollut helppoa jättää liittymättä. Niin paljon kyseisen palvelun periaatteet käyttäjän tietojen, yhteystietojen ja vain Zuckenberg tietää, minkä kaiken muun, imuroinnista lähtien ovat pielessä.
Todellinen tarve liittyä olisi mutta taidan sittenkin jättää väliin.
Luulen olevani onnellisempi ilman kuin kyseisen palvelun käyttäjänä.

Noh noh, Mr. Americana. Saarnaat persoonaan menemistä vastaan sortumalla kaiketi itse samanlaiseen paskanheittoon kuin mistä muita ihmisiä tai ”suomalaisia” syytät.

Mitäs touhua tälläinen on? Miksi oma toimintasi on vakavassa ristiriidassa omien puheidesi kanssa?

Eihän sinulla varmastikaan ole Facebookissa omaa änkyrämiesten hyvävelikerhoa, joka mielellään tuomitsee kaikki toisinajattelijat etenkin kun liikutaan linjalla Appelsin-hallitus-sote? Lisäpisteitä Li Andersonin ja Timo Harakan herjaamisesta! Ja Rasmuksen ”hihhuleista”!

Eihän tämä blogiteksti varmastikaan ole osa sitä ideologisen ja persooniin menevän herjaamisen jatkumoa?

Muut ovat väärässä, emme me. Koskaan. Meillä on tieto. Teillä on tunne. Tunne on aina väärässä. Me emme ole. Koska meillä on tieto.

Eihän näin ole?

Eikä yhtä näistä oman fb-kuplasi henkilöistä varmastikaan tunneta laitaoikeistolaisena riidankylväjänä, jonka lietsoman vastenmielisen ihmisvihan johdosta SINUN koollekutsumastasi tilaisuudesta tuli poisjääntejä SINUN suureksi pettymykseksesi?

Jonkun mieli SK:ssa pahoittui juuri. Minä en ole väärässä. Muut ovat. Heillä on vain tunne. Minulla tieto. Kaikkien pitäisi olla täällä koska MINÄ kutsuin. Vitut heidän mielipiteistään. Ne ovat tunteita. Tunteilla ei ole merkitystä. Vihollisten tunteilla varsinkaan. Ja sitä paitsi ne ovat aina vääriä.

On siis aika kirjoittaa SK:n someen henkilöön menevä herjaava blogi, joka samanaikaisesti puhuu pokerinaamalla somekulttuurin henkilöön menevää herjaavuutta vastaan. Todellisena motiivinaan kirjoittajan oma mielensäpahoittaminen, ideologinen änkyröinti ja näistä tehdyt mahtipontiset yleistykset.

Ryhtiä nyt. Et sinä ihan näin tekopyhä tai keskinkertainen voi olla.

Joskus keskusteluissa määrän kasvu ei tarkoita laadun kasvua. Ennen mediassa oli äänessä enemmän keskustelukulttuurin hallitsevia ihmisiä. Tänään sinne pääsevät lähes kaikki, myös tätä kulttuuria väheksyvät.
Timo Soinin kumppanineen legalisoitua vihapuheen tilanne on pahentunut jo mahdottomaksi.
Ilmassa on Trumppimainen revanssin maku jossa ei enään välitetä mien itselle käy.
Asiaa korjaamaan tarvittaisiin iso kamppania jossa voitaisiin vaikka vedota siihen että käy vielä meilläkin niinkuin Amerikassa, jos annetaan tilanteen paheta.
Halla-Ahon valinta PS johtoon tuskin helpottaa tilannetta.