Suomi ja Iranin ydinaseohjelma

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Eräs Yhdysvaltain presidentin tärkeimpiä lähitulevaisuuden päätöksiä koskee reagointia Iranin ydinaseohjelmaan. Hänen suomalaisen kollegansa on osaltaan päätettävä miten Suomi suhtautuu tapahtumiin.

Iran on selvästikin rakentamassa ydinasetta, ja Yhdysvallat, Israel, Eurooppa, ja muut Lähi-Idän valtiot joutuvat nopeasti päättämään strategiansa Iranin suhteen. Ydinohjuksilla aseistettu Iran on sietämätön ajatus paitsi läntiselle maailmalle ja Israelille, mutta myös Saudi Arabialle, Turkille, ja useimmille Iranin sunni-naapureille.

Toistaiseksi muu maailma on yrittänyt hillitä Irania talouspakotteiden avulla, toivoen ilmeisesti sisäisen tyytymättömyyden kasvua ja vallankumousta Iranissa. Sen lisäksi tuntematon sabotööri (Mossad?) on toistaiseksi onnistunut hidastamaan Iranin ydinaseohjelmaa tietokonevirusten, sabotaasien, ja tiedemiesten murhien avulla, mutta Iran on päättäväinen. Sillä ei ole aikomustakaan luopua ohjelmastaan.

Viime päivinä Iran on nostanut panoksia. Talouspakotteiden suututtama Iranin hallitus on uhannut sulkea Hormuzinsalmen, joka pysäyttäisi suuren osan maailman öljykauppaa. Yhdysvalloille tämä olisi casus belli. Se on siirtänyt alueelle kaksi suurta lentotukialusta sekä muita sotalaivoja. Iran on varoittanut arabinaapureitaan sotkeutumasta tilanteeseen, ja tilanne alueella on kiristynyt.

Yhdysvallat on myös ilmoittanut, ettei se hyväksy Iranin ydinasetta, ja Yhdysvallat pitää kaikki vaihtoehdot ydinaseohjelman pysäyttämiseksi avoimina, sotatoimet mukaanluettuina. Israelille Iranin ydinaseet ovat eksistentiaalinen kysymys. Se ottaa käyttöön kaikki keinot Iranin pysäyttämiseksi, ja Yhdysvallat todennäköisesti tukee Israelin mahdollisia sotatoimia. Toistaiseksi Israel on ilmoittanut pidättäytyvänsä voimatoimista, mutta tilanne alueella kehittyy pelottavan nopeasti.

Presidentti Obaman johtama Yhdysvallat ei halua sotaa, mutta tapahtumien oma logiikka saattaa ottaa vallan päätöksenteosta. Lähi-Idän asiantuntija Kenneth Pollackin mukaan Iran ei aio sulkea Hormuzinsalmea. Uhkaukset sekä tilanteen kärjistäminen ovat osa sen taloudellista sodankäyntiä ja yrityksiä nostaa öljyn hintaa sekä ravistella maailmantaloutta. Silti, Iranin pelaama peli on vaarallista ja saattaa pakottaa Yhdysvallat ja/tai muut valtiot toimiin.

Miten suomalaiset presidenttiehdokkaat reagoisivat tilanteeseen? Matti Vanhasen ”vaalikoneen” ensimmäinen kysymys koskee kuvitteellista iskua Iraniin ja Suomen reagointia tapahtumiin. Kysymys on hyvä, mutta itse jatkaisin muutamilla jatkokysymyksillä:

Hyväksyttekö ajatuksen ydinaseilla varustetusta Iranista? Ymmärrättekö henkilökohtaisesti Yhdysvaltain tai Israelin voimatoimet, jos Iran selvin sanoin ilmoittaa olevansa lähellä pommin valmistumista ja jatkaa samalla lännen ja Israelin vastaista uhittelua? Miten pitkälle teidän johtamanne Suomi olisi valmis osallistumaan kansainväliseen kampanjaan ja/tai yhteistyöhön Iranin aseohjelman pysäyttämiseksi jos YK:n turvallisuusneuvosto päättäisi toimia maata vastaan?

Toistaiseksi tilanne Iranin naapurustossa on pysytellyt uhittelun tasolla, mutta (mahdollisesti) turvallisuusneuvostoon nousevalta Suomelta ja sen presidentiltä odotetaan tilanteen kiristyessä toimia ja vahvoja linjanvetoja. Niin valitettavaa kuin se onkin, Iranin uhka ei ratkea puheilla ja pompööseillä lausunnoilla.

Soundtrack: Joseph Haydn, 101. sinfonia.