Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Suomi ja Iranin ydinaseohjelma

Marko Maunula
Blogit Americana 20.1.2012 16:43

Eräs Yhdysvaltain presidentin tärkeimpiä lähitulevaisuuden päätöksiä koskee reagointia Iranin ydinaseohjelmaan. Hänen suomalaisen kollegansa on osaltaan päätettävä miten Suomi suhtautuu tapahtumiin.

Iran on selvästikin rakentamassa ydinasetta, ja Yhdysvallat, Israel, Eurooppa, ja muut Lähi-Idän valtiot joutuvat nopeasti päättämään strategiansa Iranin suhteen. Ydinohjuksilla aseistettu Iran on sietämätön ajatus paitsi läntiselle maailmalle ja Israelille, mutta myös Saudi Arabialle, Turkille, ja useimmille Iranin sunni-naapureille.

Toistaiseksi muu maailma on yrittänyt hillitä Irania talouspakotteiden avulla, toivoen ilmeisesti sisäisen tyytymättömyyden kasvua ja vallankumousta Iranissa. Sen lisäksi tuntematon sabotööri (Mossad?) on toistaiseksi onnistunut hidastamaan Iranin ydinaseohjelmaa tietokonevirusten, sabotaasien, ja tiedemiesten murhien avulla, mutta Iran on päättäväinen. Sillä ei ole aikomustakaan luopua ohjelmastaan.

Viime päivinä Iran on nostanut panoksia. Talouspakotteiden suututtama Iranin hallitus on uhannut sulkea Hormuzinsalmen, joka pysäyttäisi suuren osan maailman öljykauppaa. Yhdysvalloille tämä olisi casus belli. Se on siirtänyt alueelle kaksi suurta lentotukialusta sekä muita sotalaivoja. Iran on varoittanut arabinaapureitaan sotkeutumasta tilanteeseen, ja tilanne alueella on kiristynyt.

Yhdysvallat on myös ilmoittanut, ettei se hyväksy Iranin ydinasetta, ja Yhdysvallat pitää kaikki vaihtoehdot ydinaseohjelman pysäyttämiseksi avoimina, sotatoimet mukaanluettuina. Israelille Iranin ydinaseet ovat eksistentiaalinen kysymys. Se ottaa käyttöön kaikki keinot Iranin pysäyttämiseksi, ja Yhdysvallat todennäköisesti tukee Israelin mahdollisia sotatoimia. Toistaiseksi Israel on ilmoittanut pidättäytyvänsä voimatoimista, mutta tilanne alueella kehittyy pelottavan nopeasti.

Presidentti Obaman johtama Yhdysvallat ei halua sotaa, mutta tapahtumien oma logiikka saattaa ottaa vallan päätöksenteosta. Lähi-Idän asiantuntija Kenneth Pollackin mukaan Iran ei aio sulkea Hormuzinsalmea. Uhkaukset sekä tilanteen kärjistäminen ovat osa sen taloudellista sodankäyntiä ja yrityksiä nostaa öljyn hintaa sekä ravistella maailmantaloutta. Silti, Iranin pelaama peli on vaarallista ja saattaa pakottaa Yhdysvallat ja/tai muut valtiot toimiin.

Lue myös

Jos Irania pommitetaan – presidenttiehdokkaat vastaavat Matti Vanhasen ”vaalikoneeseen”

Miten suomalaiset presidenttiehdokkaat reagoisivat tilanteeseen? Matti Vanhasen ”vaalikoneen” ensimmäinen kysymys koskee kuvitteellista iskua Iraniin ja Suomen reagointia tapahtumiin. Kysymys on hyvä, mutta itse jatkaisin muutamilla jatkokysymyksillä:

Hyväksyttekö ajatuksen ydinaseilla varustetusta Iranista? Ymmärrättekö henkilökohtaisesti Yhdysvaltain tai Israelin voimatoimet, jos Iran selvin sanoin ilmoittaa olevansa lähellä pommin valmistumista ja jatkaa samalla lännen ja Israelin vastaista uhittelua? Miten pitkälle teidän johtamanne Suomi olisi valmis osallistumaan kansainväliseen kampanjaan ja/tai yhteistyöhön Iranin aseohjelman pysäyttämiseksi jos YK:n turvallisuusneuvosto päättäisi toimia maata vastaan?

Toistaiseksi tilanne Iranin naapurustossa on pysytellyt uhittelun tasolla, mutta (mahdollisesti) turvallisuusneuvostoon nousevalta Suomelta ja sen presidentiltä odotetaan tilanteen kiristyessä toimia ja vahvoja linjanvetoja. Niin valitettavaa kuin se onkin, Iranin uhka ei ratkea puheilla ja pompööseillä lausunnoilla.

Soundtrack: Joseph Haydn, 101. sinfonia.

Lue myös

Jos Irania pommitetaan – presidenttiehdokkaat vastaavat Matti Vanhasen ”vaalikoneeseen”

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Täältä Suomesta katsottuna ja riippumattomia medioita seuraamalla tilanne näyttää kyllä pikemminkin siltä, että Yhdysvaltojen ym. pelaama peli on vaarallista ja saattaa pakottaa Iranin ja/tai muut valtiot (Kiinan ja Venäjän) toimiin.

Olisihan se aika ironista, jos rauhannobelisti Obama aloittaisi kolmannen maailmansodan, joka on erittäin todennäköinen skenaario, jos USA ja Israel hyökkäävät Iraniin tai provosoivat Iranin hyökkäämään. Olisin yllättynyt, jos tätä operaatiota ei käynnistettäisi jonkinlaisella false flag -verukkeella.

Jos Iran ei käännä kelkkaansa, isku on väistämätön ja suotava. Kiinalla ja Venäjällä on liikaa menetettävää, jotta ne toispaikan tullen puuttuisivat tilanteeseen. Helppoa USA:lla ja/tai Israelilla ei tosin tule olemaan.

Iranin uhka on todellinen. Kenenkään ei tarvitse hyväksyä Israelin harjoittamaa politiikkaa palestiinalaisia kohtaan, mutta toisaalta Israelin puolustautuminen Iranin ydinasetta vastaan on pakko ymmärtää. Ennakoiva isku Irakin ja Syyrian tapaan lienee pian ainoa mahdollisuus. Yksikin Iranin laukaisema ydinohjus kärventäisi Israelin, eikä sieltä tulisi vain yhtä paukkua.
Painaisiko asiassa Iranin johtajien mielestä se, että samalla kärventyisivät ja saastuisivat Israelin naapurit. Entä se, että Israelin kosto olisi hirmuinen ja se tapahtuisi myös ydinaseilla? Israelin keskeiset sotilaskohteet eivät tuhoutuisi yhdellä iskulla. Tuho myös osissa Irania olisi maailmanlopun luokkaa.
Keskeinen kysymys juuri nyt on se, joko Iranilla on toimivia ydinkärkiä ohjuksiinsa, ehkä ei ihan vielä? Ellei kysymys Iranissa olisi ydinaseohjelmasta, kai siellä päästettäisiin puolueettomat tarkastajat maahan?

Miinakieltoon kyllä lähdettiin ja vietiin oman maan puolustukselta tehokas ja rahattomaksi riudutetun puolustuslaitoksen kassan kannalta sovelias väline. Ainut potentiaalinen maahantunkeutuja ei luonnollisesti sopimukseen liittynyt ja käyttää tunnetusti myös siroteammuksia joilla saadaan huomattavan nopeasti miinoitettua suuria maa-alueita ilman minkään lajin karttoja toiminnasta. Nyt on terrorismin tukemisesta moneen kertaan narahtanut valtio jokseenkin varmasti kokkailemassa ydinasetta ja miinakieltokiiman uuvuttamat suomalaiset päättäjät ovat kuin halvaantuneita. Toivottavasti ovat samalla neliökilometrin alalla kun kiiluvasilmäinen uskonsoturi painaa laukaisunappia paratiisin kuva silmissään.

Pelataan vaan Amerikkalaisten pillien mukaan, ettei jouduta tuolle hyokkays listalle. Todellisuudessa U.S.A on se joka niita sotia eniten aloittaa, eipa siina kauan kestanyt kun pitaa paasta taas pommittamaan. Ennalta ehkaiseva hyokkays selityksena ei menisi varmaan lapi muilta kuin U.S.A:lta ja Israelilta.

Vain USA on käyttänyt ydinaseita eikä ole uskaltanut hyökätä niiden verivihollisten kimppuun joilla on y-ase. Öljyn hinnan nouseminen rikastuttaa Venäjää. Kiina lännen suurvelkojana voi antaa turvatakuut öljyntoimittajalleen Iranille. Siinäpä ongelmaa. Suomen olisi paras pysyä pois turvaneuvostoista, joissa joutuu ottamaan kantaa. Selkkaus voi riistäytyä eri maihin mm. Suomeen, jonka puolustus ajetaan tahallaan alas. USAlta loppuu sotilaat, joten ainoa kykenevä reservi on Suomessa ja siksi kositaan Natoon. Israelissa on maailman tehokkain ja motivoitunein armeija ja älykkäät kansalaiset. Pommi Jerusalemiin ei erottele palestiinalaisia ja juutalaisia kuten ei Teheranissakaan kiihkoilijoita ja maltillisia. Jos Suomella on järkevä ehdotus, se pitää sanoa ajoissa, jotta selkkauksia ei tulisi. Sota voi alkaa mainilanlaukauksilla, mikä ei ole USAllekaan tuntematonta. Sodasta hyötyvät jotkut taloudellisesti.

USA on riippuvainen tuontiöljystä ja sen liittolaiset Lähi-idässä ovat suoraan uhattuina.
Iran käyttää Hizpollahia Libanonissa lähiaikoina tuodakseen eturintaman Israelin lähelle.
Iranin vallankumouskaarti on Syyriassa tukemassa hallitusta koska Iran tarvitsee tukialueen iskeäkseen suoraan Israeliin.
Vallankumouskaarti hallinnoi Iranin öljyä ja sillä on oma riippumaton rahoitus sekä teollisuus.
Iranissa on nuori kohtuullisen suuri väestö, joka on työtön tai muuten toimeton se on helppo kouluttaa ja varustaa sotilaalliseksi voimaksi.
Venäjä ja kiina ovat avustaneet aseteollisuuden rakentamisessa Iraniin ja Pohjoiskorea on jakamut ohjustietoa rahasta.
Iran haluaa valtaa Lähi-idässä. USA öljyä ja Israel elää. Suomessa on helppo olla viisas kun on turvassa.

Suomen turvallisuus olisi kovin näennäistä. Ydinkriisin haitat ulottuvat kauas ja aina saattaa riittää joku paratiisin avaimien kantaja tännekin. Schengen -maana olemme itse jättäneet tuliaisten tuojalle oven auki. Nk ”likaisen pommin” voi kohta ostaa vaikka nettikaupasta.

Presidentti ehdokas Haavisto on kertonut haluavansa välittää Iranin tilannetta EUn ja Venäjän avulla. Presidentin arvovalla ja hänen ulkopoliittisilla taidoillaan rauhanomainen ratkaisu voisi olla mahdollinen.

Pekka Haavisto on presidentin päätehtävän, ulkopolitiikan, suhteen ylivoimainen ehdokas.
Ulkopolittikka lehti 2009 sijoitti hänet Suomen tärkeimpien kansainvälisten vaikuttajien listalla sijalle 5 ennen istuvaa presidenttiä. Vastaehdokas ei sijoittunut ollenkaan.

Lisäksi Haavisto on näyttänyt halunsa toimia arvojohtajana esimerkiksi nuorten syrjätymistä, alueellista ja muuta eriarvoistumista, sekä kiusaamista vastaan, kolutuksen ja tasa-arvon puolesta. Hän on erinomainen diplomaatti, rehellinen, avoin, älykäs, sovitteleva ja ihmisiä tasa-arvoisesti kohteleva, mutta esimerkiksi rauhanneuvotteluissa todistetusti myös tarvittaessa jämäkkä vaan ei kärjistävä johtaja.

http://www.ulkopolitiikka.fi/article/490/suomalaiset_vaikuttajat_maailmalla/

”UP-lehti pyysi neljääkymmentä kotimaista asiantuntijaa nimeämään, keitä he pitävät kansainvälisesti tärkeimpinä suomalaisina vaikuttajina. Kärki osoittautui kapeaksi ja kirkkaaksi. Ahtisaaren ja Ollilan takana pistesijoilla näkyy kuitenkin kiinnostavaa liikehdintää.
Vaikuttavin tusina

1. Martti Ahtisaari

2. Jorma Ollila

3. Olli Rehn

4. Alexander Stubb

5. Pekka Haavisto

6. Tarja Halonen

7. Elisabeth Rehn

Viidenneksi kyselyssä nousi tasavallan presidentin ohi Afrikan sarven rauhansovittelija Pekka Haavisto, 51. Haavisto jäi ympäristöministerikautensa jälkeen 1999 varasijalle eduskuntavaaleissa ja ansioitui sen jälkeen YK:n ympäristöohjelman UNEP:n palveluksessa. Konfliktien ympäristövahinkojen selvittelystä Haavisto on siirtynyt viime vuosina rauhansovitteluun, nyt ulkoministerin erityisedustajana Afrikan alueella. Haavistosta ennustetaan rauhantyössä Ahtisaaren seuraajaa. Kommenteissa nostettiin esiin erityisesti Haaviston suhteet Sudanin sissijohtajiin. ”Hänessä ja Stubbissa näkee, kuinka tärkeitä ovat aseman lisäksi henkilökohtaiset kontaktit ja karisma”, sanoo ulkomaankirjeenvaihtaja. ”

Kohta elämme parhaimmassa mahdollisessa maailmassa. Kunhan vain ymmärrämme hyvän tahdon eleenä tukea entistä tehokkaammin Iranin uraaninrikastusohjelmia. Siten saavuttaisimme Iranin täyden luottamuksen – juuri sen palapelin osan, joka vielä puuttuu kaikkien karitsojen käyskentelyltä vihannoilla niityillä. Niin ja sitten vielä Pohjois-Korea. Hyvä paimen hoitaa loput.