Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Suomalainen Yhdysvaltojen perustaja

Marko Maunula
Blogit Americana 11.6.2010 13:20

Turun Siirtolaisinstituutti on perustanut John Morton -tunnustuspalkinnon. Kuka ihmeen John Morton? Yhdysvaltain historian merkittävin suomalainen.

Kun Ruotsi leikki suurvaltaa 1600-luvun ensimmäisellä puoliskolla, kuningatar Kristiina päätti, että Ruotsinkin on saatava siirtokunta Amerikkaan. Vuonna 1638 saattue laivoja rantautui nykyisen Delawaren osavaltion pohjoisosaan, ja Uusi Ruotsi oli syntynyt.

Seuraavan noin kahden vuosikymmenen aikana Ruotsi lähetti kaikkiaan noin 600 siirtolaista Uuteen Ruotsiin, tämän päivän Delawaren, New Jerseyn, ja Pennsylvanian risteykseen. Suuri osa-ehkä jopa puolet-siirtolaisista olivat suomalaisia, valtaosin Värmlannin suomalaismetsistä.

Ruotsi menetti alueen Hollannille vuonna 1654, joka puolestaan menetti sen Englannille vuonna 1664. Vallanvaihdosta huolimatta suomalaiset ja ruotsalaiset jäivät alueelle ja pitivät vielä parin sukupolven ajan kielensä, luterilaisen uskontonsa, sekä kulttuurinsa.

Tänään suomalaisista muistuttavat enää muutamat paikannimet, kuten Delawaren Finns Point sekä eteläisen New Jerseyn Mullica Hill, joka sai nimensä suomalaiselta Eric Pålsson Mullicalta (Mullikka).

John Morton (Marttinen), 1724-1777, oli alueen suomalaisten jälkeläisistä merkittävin. Rautalammilta lähteneen Martti Marttisen pojanpojanpoika, Pennsylvanialainen maanviljelijä, lakimies, politiikko ja itsenäisyysaktivisti oli eräs Yhdysvaltojen isistä.

Morton oli eräs Yhdysvaltain itsenäisyysjulistuksen 56 allekirjoittajasta. Hänet myös nimitettiin Yhdysvaltain ensimmäistä perustuslakia, ns. konfederaatioartikkeleitä, kirjoittavan komitean johtoon. Varhainen kuolema, todennäköisesti tuberkuloosin aiheuttama, keskeytti elämän ja nousevan poliittisen uran.

Turun Siirtolaisuusinstituutin John Morton -tunnustuspalkinto myönnetään vuosittain muuttoliikkeiden ja monikulttuurisuuden hyväksi Suomessa tehdystä työstä tai teosta. Tunnustus voidaan myöntää henkilölle, yhteisölle, tai viranomaiselle.

Soundtrack: Hiski Salomaa, Lännen lokari.

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Vai että merkittävin suomalainen. John Morton syntyi Englannin siirtomaa-alueella mikä tekee hänestä syntyperäisen englantilaisen. Englannin suomalaisesta voidaan puhua mikäli John Morton oli säilyttänyt suomalaisen kielensä kulttuurinsa. Tätä epäilen kuitenkin hyvin vahvasti.

Oma isoisäni syntyi saksassa ja muutti myöhemmin suomeen. Jos seurataan blogin kirjoittajan logiikkaa niin minä olen oikeastaan vain Suomessa asuva saksalainen.