Suomalainen San Francisco

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Vietin viime viikonlopun työkeikalla länsirannikolla, San Francisco-Berkeley akselilla. Alueella on yllättävän vahva suomalainen historia – ja jopa nykypäivä.

Kun ajattelemme amerikansuomalaisia sekä heidän kulttuuriaan, tavallisesti katse kääntyy kohti Ylempää Keskilänttä sekä sen kaivostyöläisiä, maanviljelijöitä sekä metsureita. Michigan-Minnesota-Wisconsin akselin ote amerikansuomalaisesta historiasta sekä mytologiasta on vahva. Silti, amerikansuomalainen historia ulottuu maan liki jokaiseen kolkkaan. Amerikansuomalaista kokemusta tallentaneet ja analysoineet historioitsijat ovat tehneet hyvää työtä urbaanin historian kanssa, mutta valtavirran mielikuvien tasolla suomalaismetsät dominoivat suomalaiskortteleita.

Tarina suomalaismetsistä ovat totta. Pohjoisesta Michiganista löytyy suomalaisia monen kylän täydeltä, ja vieraillessani alueella reilut kymmenen vuotta sitten kuulin edelleen runsaasti suomen kielta. Toivolan ja Nisulan kylät seisoivat edelleen keskellä Michiganin peltoja ja metsiä. Mutta suuri osa ensimmäisistä amerikansuomalaisista asettautui kodiksi New Yorkiin sekä San Franciscoon. Suomalainen Harlem New Yorkissa ja Embarcaderon sekä Castron suomalaiskorttelit San Franciscossa olivat kaupunkiensa elinvoimaisia osia.

Ensimmäiset suomalaiset saapuivat Yhdysvaltoihin jo 1600-luvun alkupuoliskolla, Uuden Ruotsin siirtokuntaan, nykyisen Delawaren alueelle. Mutta modernin, 1800-luvun suomalaissiirtolaisuuden ensimmäinen aalto alkoi New Yorkista sekä San Franciscosta. 1840-50 lukujen kultakuumeen aikana ehkä jopa sadat suomalaiset merimiehet hyppäsivät laivasta San Franciscossa. Jotkut lähtivät etsimään kultaa läheisiltä kukkuloilta, mutta toiset jäivät kaupunkiin.

Kun laaja suomalaissiirtolaisuus Yhdysvaltoihin käynnistyi maan sisällissodan loputtua, San Franciscon alue vastaanotti satoja suomalaisia. Ennen kun siitä kehittyi nykyinen maailman gay-kulttuurin keskus, Castro-naapurusto oli vahvasti skandinaavien ja erityisesti suomalaisten hallussa. Finnilan sauna oli paikallinen instituutio, ja se toimi San Franciscossa 1910-luvulta aina vuosituhannen vaihteeseen saakka.

University of Californian kotikaupunki Berkeley oli-ja on-alueen toinen suuri suomalaiskeskus. Berkeley, amerikkalaisen vasemmiston henkinen kotikaupunki, oli koti sadoille suomalaisille, joista monet olivat, amerikansuomalaisille usein ominaisesti, radikaaleja kommunisteja tai anarkosyndikalisteja. 1920-luvulle tullessa noin 650 kaupungin asukkaista oli syntynyt Suomessa. Kun lisäämme lukemaan heidän lapsensa, Berkeleyn suomalainen yhteisö oli mittava ja elinvoimainen.

Finnish Brotherhood Hall seisoo vielä tänään Berkeleyssä. University of Californiassa voi opiskella suomen kieltä ja kulttuuria. Paikallinen Suomi-koulu toimii edelleen, joskin useimmat sen oppilaista ovat tuoreempien siirtolaisten lapsia.

Tänään valtaosa suomalaisista siirtolaisista asettuu amerikkalaisiin kaupunkeihin. Dallas, Atlanta, New York, San Francisco, Los Angeles, Seattle sekä muut suurkaupungit leimaavat tulevaisuuden amerikansuomalaisuutta enemmän kuin Keskilännen tai lännen maaseudut. Amerikansuomalaisuus muuttuu ja kehittyy nopeasti muun maailman mukana. Moderni suomalaissiirtolaisuus on palaamassa urbaaneille juurilleen.

Soundtrack: Jefferson Airplane, White Rabbit.