Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Suomalainen musiikkivienti: mitä metallin jälkeen?

Blogit Americana 19.8.2010 12:57
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Päivänä eräänä, matkalla halki Atlantan, ruuhkan ohella poukkoilin tapani mukaan radioasemien välillä. WRAS Atlanta -kanavalta kuului kuulasta ja minimalistista syntikkapoppia korkeaäänisellä naislaulajalla. Hetkinen, jokin kuulostaa oudolta… Tämähän on suomea!

Pienen penkomisen ja kaverin avustuksen jälkeen selvisi, että bändi oli Regina. Omaperäinen, tuore, hauska uusi tuttavuus meikäläiselle. Hipsteri-opiskelijani vahvisti, että sillä on hitaasti kasvava kulttimaine Yhdysvalloissakin, kuten myös Pitchforkin kiittävä arvio todistaa.

Suomalainen metalli on avannut ovia ja tuonut arvostusta suomalaiselle musiikille. Children of Bodom ja HIM -paidat eivät ole harvinaisuuksia Atlantassakaan. Moni teini tietänee Suomen olemassaolosta valtaosin metallin ansiosta.

Silti, olisiko suomalaisen musiikin vientimiesten aika etsiä uusia markkinoita, kaupata muitakin musiikillisia tyylilajeja?

Globalisaation myötä uusien hipster-sukupolvien musiikkimaku on avautunut todella laajaksi. Omaperäiset melodiset perinteet, soundit, ja jopa englanninkieliselle kuulijalle täysin vieraat kielet eivät enää estä kuuntelua – pikemminkin päinvastoin.

Ruotsiksi laulaja psykedeelinen powerpop-bändi Dungen on rakentamassa vahvaa kulttimainetta Yhdysvalloissa. Islanniksi laulava Sigur Rós täyttää isoja konserttisaleja eteerisellä avantgardellaan. Ranskalaiset chansonit ovat hipster-comebackin ovensuussa.

Tekopohjalaiset rallit tai tamperelainen äijäily tuskin kiinnostavat ketään Pohjanlahden tuolla puolen, mutta suomalainen electronica tai pienimuotoinen pop voisivat olla kehittelyn arvoisia myyntituotteita.

Metalli on suomalaisen musiikkiviennin Nokia, mutta kuten Nokian esimerkki osoittaa, trendiherkillä markkinoilla ei kannata luottaa yhteen tuotteeseen tai yhteen strategiaan.

Soundtrack: Regina, Saanko jäädä yöksi?