Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Steve Jobs, Wall Streetin mielenosoitukset, ja uusi talous

Marko Maunula
Blogit Americana 6.10.2011 21:31

Eräs modernin teknologian jättiläisistä kuoli eilen. Steve Jobsin ura ja menestys on myös hyvä esimerkki uuden talouden ja teknologian asettamista haasteista läntiselle yhteiskunnalle.

The New Republic -lehden bloggaaja Timothy Noah vertaa muistokirjoituksessaan Jobsia osuvasti Henry Fordiin. Molemmat ymmärsivät uuden teknologian antamat mahdollisuudet paremmin kuin ehkä kukaan muu aikalaisistaan. Heidän visionsa, innovatiivisuutensa, ja markkinointitaitonsa tekivät heistä uuden teknologian lihaksi muuttuneita symboleita.

Ajat ovat muuttuneet. Ford työllisti suoraan satoja tuhansia tehdastyöläisiä, myyntimiehiä, raaka-aineiden tuottajia, hallintomiehiä, ja niin edelleen. Ford maksoi työntekijöilleen huomattavasti ajan keskiarvoa parempaa palkkaa. Fordin kuuluisa ”viiden dollarin työpäivä” nosti firman tehdastyöläisten elintason liki alempaan keskiluokkaan. Kova palkka sai monet muut kapitalistit tuomitsemaan Fordin ”luokkapetturina,” mutta Ford itse uskoi kovan palkan luovan uskollisia ja tuottavia työntekijöitä.

Tarkat tiedot Applen työntekijöiden lukumäärästa ovat kiven takana, mutta vuonna 2006 iPodin tekeminen ja myyminen työllisti reilut 41000 henkeä. Näistä vajaat 14000 työskentelivät Yhdysvalloissa, ja heistäkin yli puolet olivat kouluttamattomia ja matalapalkkaisia myyjiä ym. palvelutyöntekijöitä. Automaatio ja moderni tuotantokulttuuri ovat nostaneet työn tuottavuuden stratosfääriin.

Kuten tiedämme, teknologia ja uudet innovaatiot sekä yritysjohdossa että tuotannossa ovat nostaneet työvoiman tuottavuutta jo vuosikymmeniä sekä edesauttanut työpaikkojen muuttoa matalien palkkojen maihin. Laskenut työvoiman tarve länsimaissa on johtanut paikallaan laahaavaan palkkatasoon sekä poliittiseen populismiin. Sekä teekutsu-liike että tämän päivän Wall Streetin mielenosoitukset kumpuavat samasta epävarmuuden ja laskevan elintason kurimuksesta.

Tilanne on johtanut jopa Merryll Lynch -pankin korkean johtohenkilön pohtimaan amerikkalaisen talouden rakenteellisia puutteita:

”…for the last 20 years, concurrent with the decline in the power of unions and the ascendance of technology and automation in the workplace, the historical pattern whereby productivity would be the shock absorber to economic cycles has been broken…. For the last two decades and especially in the current period, hours worked and actual jobs available plummeted while productivity soared. Some analysts have estimated that productivity gains achieved over the last decade are the equivalent of the permanent elimination of 37 million jobs! (Note today’s labor force is 154 million people.)”

Steve Jobsin upea ura on malliesimerkki uuden talouden antamista lupauksista ja haasteista, mutta kolikon kääntöpuoli näkyy teekutsujen tapaamisissa ja Wall Streetin mielenosoituksissa. Ludditismi ei tarjoa toimivaa vaihtoehtoa, ja jyrkän sosialistinen tulonjakopolitiikka on sekin yhtä huono ehdotus. Valitettavasti Obaman edustama kolmas tie on törmännyt hihhulirepublikanismin ideologiseen paloseinään. Maltilliselle järjen käytölle olisi nyt tilaus.

Soundtrack: Sufjan Stevens, Chicago.

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Pääomatalous ja palkkatyö ovat ajoittain ristiriidassa ja aiheuttavat jopa mellakoita. Demokratia vaatii lakko-oikeuden ja sananvapauden. Liian monessa valtiossa ei näin ole. Hyvinvointi on siellä usein pahoinvointia. Infokratia on saanut interenetin kautta ihmeellistä kyllä nokilleen. Enää ei ole lehtikeisareita suuremmin.

Haimasyöpä iski yhteen aikamme legendaan ja innokkaaseen toimijaan. Rauha hänen muistolleen ja siunausta Tuonpuoleiseen.

Rauha Jobsin muistolle, mutta silti hieman ihmettelen häneen(kin) kohdistunutta henkilöpalvontaa. Yhdysvaltalainen vege-budhisti yritysjohtaja, joka esiintyy kansanomaisesti poolopaidassa, farkuissa ja lenkareissa oli toki mielenkiintoinen persoona, mutta usein kuitenkin toimitusjohtajien osuutta todelliseen tuotteiden innovointiin ja suunnitteluprosessiin liioitellaan, vaikkakin toki monissa vastaavissa yrityksissä toki toimitusjohtaja osallistuu kehitysprosessin katselmointeihin.

Silti Jobsin ja Applen vertaaminen herra ja yritys Fordiin mielestäni ontuu. Apple hävisi 80-luvulla kilpailun PC:lle (DOS/Windows) ja 90-luvulla se oli miltei vain ”friikkien” ja graafisenalan marginaalitietokoneiden valmistaja. Applen nousu todelliseksi massojen tuotteiden valmistajaksi tuli vasta 2007 julkaistun ensimmäisen iPhonen myötä, joka yllätti vanhat matkapuhelin valmistajat ”housut kintuissa”, eli silti todellista maailman menestystä on mennyt vasta neljä vuotta, kun taas Ford on sentään 107 vuotta vanha yritys.

Applen teknisestä innovaatiosta voi olla montaa mieltä. Osan mielestä he ovat vieneet teknologiaa huimasti eteenpäin, toisten mielestä he ovat kopioneet muita ja vain markkinoineet laitteensa ja sovelluksensa paremmin, vaikka toki käyttöliittymän innovaatiomurrosta kukaan ei voi kiistää muuksi kuin Applen tekoseksi. Silti mielestäni isoimmista muutoksista, jonka Apple loi, oli muutos avoimien ja vapaiden käyttöliittymien ja laitteiden trendistä suljettuun; Apple on suljetumpi kuin mikään muu laite ohjelmistoltaan ja system interfaceltaan (anteeksi, en tiedä vastaavaa suomenkielistä termiä) jne, ja Apple kontrolloi vahvasti koko applikaatiomyyntiä, mutta se hyväksytään Apple-uskovaisten keskuudessa.

” kun taas Ford on sentään 107 vuotta vanha yritys.”

No ei se ollut noin vanhan kun Henry Ford sitä luotsasi.

Jobsista on tullut ikoni koska hän nosti itse perustamansa melkein konkurssikypsän firman, josta oli aikaisemmin saanut potkut, maailman arvokkaimmaksi yhtiöksi olematta kuivakka tietotekniikkafirman toimitusjohtaja. Kaiken kukkuraksi hänellä oli jo valmiiksi alan pioneerityön mainetta, Apple oikeasti oli aikoinaan ensimmäisten tietokonevalmistajien joukossa plus Jobs osallistui tuotteiden kehittämiseen ihan erilaisella panoksella kuin tuonkokoisessa firmassa tj yleensä osallistuu.

Eli ei minusta ole mitenkään ihmeellistä että viimeisen 2000-luvun menestyksekkäintä yritysjohtajaa muistellaan niin paljon kuin muistellaan, erityisesti kun Jobs lähti ennen aikojaan, suhteellisen nuorena ja kaiken lisäksi suoraan huopulta!

Unohtaa ei voi myöskään sitä että Jobs on ollut konsanaan pahempi patenttitrolli kuin Bill Gates. Hän ylpeili sillä kuinka paljon hän varasti muiden keksintöjä mutta haastoi heti oikeuteen sellaiset jotka olivat edes pikkuriikkisen innovaatioonsa kopioinut Applelta. Itseasiassa Apple ei ole historiansa aikana keksinyt itse mitään todella mullistavaa vaan melkein kaikki sen innovaatiot olivat muilta varastettuja.

Jobsin palvonta on osa tiettyihin ihmisiin oleellisesti liittyvää alamaisuusriittiä.