Steve Jobs, Wall Streetin mielenosoitukset, ja uusi talous
Eräs modernin teknologian jättiläisistä kuoli eilen. Steve Jobsin ura ja menestys on myös hyvä esimerkki uuden talouden ja teknologian asettamista haasteista läntiselle yhteiskunnalle.
The New Republic -lehden bloggaaja Timothy Noah vertaa muistokirjoituksessaan Jobsia osuvasti Henry Fordiin. Molemmat ymmärsivät uuden teknologian antamat mahdollisuudet paremmin kuin ehkä kukaan muu aikalaisistaan. Heidän visionsa, innovatiivisuutensa, ja markkinointitaitonsa tekivät heistä uuden teknologian lihaksi muuttuneita symboleita.
Ajat ovat muuttuneet. Ford työllisti suoraan satoja tuhansia tehdastyöläisiä, myyntimiehiä, raaka-aineiden tuottajia, hallintomiehiä, ja niin edelleen. Ford maksoi työntekijöilleen huomattavasti ajan keskiarvoa parempaa palkkaa. Fordin kuuluisa ”viiden dollarin työpäivä” nosti firman tehdastyöläisten elintason liki alempaan keskiluokkaan. Kova palkka sai monet muut kapitalistit tuomitsemaan Fordin ”luokkapetturina,” mutta Ford itse uskoi kovan palkan luovan uskollisia ja tuottavia työntekijöitä.
Tarkat tiedot Applen työntekijöiden lukumäärästa ovat kiven takana, mutta vuonna 2006 iPodin tekeminen ja myyminen työllisti reilut 41000 henkeä. Näistä vajaat 14000 työskentelivät Yhdysvalloissa, ja heistäkin yli puolet olivat kouluttamattomia ja matalapalkkaisia myyjiä ym. palvelutyöntekijöitä. Automaatio ja moderni tuotantokulttuuri ovat nostaneet työn tuottavuuden stratosfääriin.
Kuten tiedämme, teknologia ja uudet innovaatiot sekä yritysjohdossa että tuotannossa ovat nostaneet työvoiman tuottavuutta jo vuosikymmeniä sekä edesauttanut työpaikkojen muuttoa matalien palkkojen maihin. Laskenut työvoiman tarve länsimaissa on johtanut paikallaan laahaavaan palkkatasoon sekä poliittiseen populismiin. Sekä teekutsu-liike että tämän päivän Wall Streetin mielenosoitukset kumpuavat samasta epävarmuuden ja laskevan elintason kurimuksesta.
Tilanne on johtanut jopa Merryll Lynch -pankin korkean johtohenkilön pohtimaan amerikkalaisen talouden rakenteellisia puutteita:
”…for the last 20 years, concurrent with the decline in the power of unions and the ascendance of technology and automation in the workplace, the historical pattern whereby productivity would be the shock absorber to economic cycles has been broken…. For the last two decades and especially in the current period, hours worked and actual jobs available plummeted while productivity soared. Some analysts have estimated that productivity gains achieved over the last decade are the equivalent of the permanent elimination of 37 million jobs! (Note today’s labor force is 154 million people.)”
Steve Jobsin upea ura on malliesimerkki uuden talouden antamista lupauksista ja haasteista, mutta kolikon kääntöpuoli näkyy teekutsujen tapaamisissa ja Wall Streetin mielenosoituksissa. Ludditismi ei tarjoa toimivaa vaihtoehtoa, ja jyrkän sosialistinen tulonjakopolitiikka on sekin yhtä huono ehdotus. Valitettavasti Obaman edustama kolmas tie on törmännyt hihhulirepublikanismin ideologiseen paloseinään. Maltilliselle järjen käytölle olisi nyt tilaus.
Soundtrack: Sufjan Stevens, Chicago.