Stanley McChrystal ja median vaarat

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Yhdysvaltain Afganistan-komentaja kenraali Stanley McChrystalin ura on kuilun partaalla. Loistava tulevaisuus on kaatumassa Rolling Stone -lehden juttuun.

Perjantaina ilmestyvä Rolling Stone sisältää kattavan jutun kenraali McChrystalista. Jutun piti keskittyä hänen ajamaansa terrorismin vastaiseen ”hearts and minds” -kampanjaan, mutta lukijoiden päähuomio on keskittynyt McChrystalin hyökkäyksiin istuvaa hallintoa sekä Yhdysvaltain kumppaneita vastaan.

Jutun perusteella vaikuttaa, että McChrystal on katsonut liian monta John Wayne -leffaa. McChrystal on tyypillinen amerikkalainen marcho-kenraali jolla on vaikeuksia tunnistaa eroa miehisyyden ja moukkamaisuuden välillä.

McChrystal ja hänen henkilökuntansa halveksii ranskalaisia liittolaisia avoimesti toimittajalle, tuomitsee kollegansa ”pelleksi”, ivaa varapresidentti Bideniä, ilmaisee pettymyksensä presidentti Obamaan, sekä, ehkä pahinta kaikesta, myöntää strategiansa heikkoudet sekä Afganistanin vastoinkäymiset.

Raivostunut Obama on kutsunut tuittuilevan kenraalinsa välittömästi kuultavaksi Washingtoniin. McChrystalin ura saattaa olla katkolla jo keskiviikko-aamulla itärannikon aikaa.

Kenraalien ei pidä kritisoida presidenttejä tai istuvaa hallintoa ylipäätään. Säännön rikkominen taitaa maksaa McChrystalille hänen uransa. Odotamme kiinnostuksella josko tapaus McChrystal sekä Rolling Stonen juttu johtaa välillisesti Yhdysvaltain Afganistan-politiikan muokkaamiseen.

Soundtrack: Madness, Shut Up.