Sota palaa tietoisuuteen

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Obaman hallinto on muokkaamassa kansakunnan kuvaa Irakista ja Afganistanista. He haluavat muistuttaa amerikkalaisia sodan hinnasta, yksi valokuva kerrallaan.

Amerikkalainen yhteiskunta kunnioittaa sotilaitaan avoimesti ja eurooppalaiseen pidättyvyyteen tottuneen mielestä melko melodramaattisesti. Siitä huolimatta sota on ollut useimmille amerikkalaisille etäinen konsepti.

Vapaaehtoisista koostuva armeija mahdollistaa sodan pitämisen ammattimaisena operaationa, joka tapahtuu kaukana Amerikasta ja amerikkalaisten elämästä. Tavallisen amerikkalaisen arkipäivässä sota ei tunnu juuri lainkaan, sotilaita ja heidän lähimmäisiään lukuunottamatta.

Sotien ja niiden kustannusten pitäminen etäisenä on osaltaan tietoinen poliittinen valinta, jolla niiden puolustajat ovat pyrkineet ylläpitämään kansan tukea. Jotkut konservatiiviset kommentaattorit ovat painottaneet operaatioiden rajallisuutta muistuttamalla, että ne tappavat huomattavasti vähemmän amerikkalaisia kuin henkirikokset tai liikenneonnettomuudet.

Tilanne on hiljalleen muuttumassa. Presidentti Obaman hallinto on tehnyt pieniä, mutta symbolisesti merkittäviä muutoksia sodan kustannusten korostamiseksi kansakunnan tietoisuudessa. Eräs esimerkki on lupa kuvata kaatuneiden kotiin palaavia ruumisarkkuja.

Kielto Doveriin palaavien ruumisarkkujen kuvaamisesta ulottuu vuoteen 1991 ja ensimmäiseen Irakin sotaan saakka. Bill Clintonin aikana kuvauslupa irtosi satunnaisesti, mutta George W. Bushin ja Afganistanin sodan myötä Doverin kaatuneiden käsittelykeskus palasi kuvapimentoon. Obama on paitsi sallinnut kuvaamisen, mutta hän on itse vieraillut Doverissa osoittamassa kunniaa kaatuneille sotilaille.

Miksi Obama poisti kuvauskiellon? Uskon, että hän haluaa lähentyä armeijaa ja nostaa demokraattisen hallinnon suosiota sotilaiden parissa. Kaatuneiden kunnioitus osoittaa presidentin ajattelevan armeijaa muulloinkin, kuin vain voitokkaiden operaatioiden yhteydessä.

Obama ei halua myöskään toistaa Bushin pr-virhettä. Edellinen presidentti aliarvioi amerikkalaisten kuolunuhrien sekä sodan hintalapun pahasti alakanttiin, johtaen kansansuosion laskuun. Afganistaniin lisäjoukkoja lähettävä Obama haluaa tehdä kansakunnalle selväksi, että sota maksaa paljon verta ja rahaa.

Soundtrack: Alice in Chains, Rooster.