Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Sota joulua vastaan

Blogit Americana 23.12.2009 17:53
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Olin suorittamassa viimeisiä jouluostoksia tavaratalossa. En osannut arvata kassan uskonnollista suuntausta, ja toivotin hänelle neutraalisti hyviä juhlapyhiä (”Happy holidays!”). Kassa murahti painokkaan tiukkahuulisesti takaisin: ”Hyvää Joulua.”

Multikulturaalisessa yhteisössä juhlapyhien toivotukset voivat olla kinkkisiä. Ruokakauppani kosher-tiskin takana seisovalle, kipaa pitävälle kaverille toivotan hyvää hanukka-juhlaa. Naapuruston libanonilaisen ravintolan muslimeille toivotan hyvää vuodenvaihdetta. Jos näen henkilön kaulassa ristin tai voin muuten olettaa hänen olevan kristitty, tervehdys on ”hyvää joulua.”

Epävarmuuden tilassa ”happy holidays” on yleensä turvallisen neutraali vaihtoehto. Paitsi silloin, kun suuttumustaan tuhiseva kristitty joulunviettäjä epäilee minua tykkimieheksi sodassa joulua vastaan.

Viimeiset viitisen vuotta keskustelu ”sodasta joulua vastaan” on värittänyt joulunalusviikkoja. Joidenkin oikeistolaisten kommentaattorien mukaan neutraali ”Happy holidays” on esimerkki sekularisoituvasta yhteiskunnasta sekä liberaalien yrityksestä poistaa kaikki kristillisyyden ilmentymät yhteiskunnasta.

Mikä on joillekuille hyvää käytöstä on toisille ateistien propagandaa. Tämä keinotekoisesti rakennettu suuttumus on entistä hupaisampaa maan historian valossa. Näyttävä joulun juhliminen on Yhdysvalloissa suhteellisen tuore ilmiö.

Kun puritaanit saapuivat Uuteen Englantiin 1600-luvun alkupuoliskolla, he vähäksi ajaksi jopa kielsivät joulun vieton lailla. Puritaanit, fundamentalistisia protestantteja kun olivat, vastustivat joulua, sillä juhlaa ei mainittu eikä määrätty raamatussa, se haiskahti liikaa katolisuudelta, ja sen juhlintaan liittyi hauskanpidon kaltaisia vaarallisia piirteitä.

Puritaanien asenteet elivät kauan. Vielä 1800-luvun puolivälissä koulut ja kaupat olivat Uudessa Englannissa auki joulupäivisin, ja yhteisöt valvoivat, ettei kukaan ottanut päivää vapaaksi juhliakseen joulua ylenpalttisesti.

1900-luvun alussa mm. juutalaiset siirtolaiset protestoivat näkyviä joulurituaaleja, varsinkin julkisissa tiloissa. He pelkäsivät sen olevan osa kristittyjen käännytyskampanjaa, muistuttaen myös yhteisöjä kirkon ja valtion erottamisesta toisistaan.

Nykyinen joulu on pitkälti 1900-luvun ilmiö, keskeisine joulupukkeineen ja lahjoineen. Joulua on tuskin koskaan vietetty yhtä näkyvästi, vauraasti, sekä kokonaisvaltaisesti kuin Toisen maailmansodan jälkeen. Mikäli liberaalit ovat sodassa joulua vastaan, he sotivat juuri niin huonosti kuin sivareilta voi odottaakin.

Hyvää vuodenvaihdetta, hyviä juhlapyhiä, ja/tai oikein hyvää Joulua ja Uutta vuotta kaikille!

Soundtrack: Saturday Night Live, Christmas for the Jews.