Sisällissota loppui alkuunsa: CPAC-tapaaminen osoitti republikaanien olevan yhä Donald Trumpin puolue

Yhdysvaltain entinen presidentti kuoppasi ajatuksen oman puolueen perustamisesta. Sille ei ole tarvetta. Republikaanit ovat hänen taskussaan.

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Helmikuun päättänyt CPAC-kokous alleviivasi kasvavaa kuilua konservatismin ja republikaanisen puolueen välillä.

Conservative Political Action Conference, eli CPAC, on perinteisesti tarjonnut osallistujilleen tilaisuuden ilmaista kärkeviä mielipiteitä samoin ajattelevien parissa. Tapaaminen muistuttaa tosiuskovien poliittisia suviseuroja, mutta parhaimmillaan se on tarjonnut mielenkiintoisia vilkaisuja konservatiivisen ajattelun uusiin trendeihin.

Konservatiivisille aktivisteille CPAC on antanut tilaisuuden tavata tuttuja ja verkostoitua, keskustella ideologian nykytilasta, ja arvioida tilaisuuteen saapuneita puhujia. Tapaaminen on ollut hyvä ponnistuslauta kunnianhimoisille republikaaneille, jotka ovat kilvoitelleet paikasta puhujalistalla.

 

Republikaanien sisäinen debatti on usein ollut kiinnostavaa ja älyllisesti stimuloivaa seurattavaa. Parhaimpina vuosina CPAC:n puheet ja keskustelut ovat muodostaneet testifoorumin, jossa on testattu, toimivatko konservatiiviälykköjen ideat kentän aktivistien parissa.