Sisällissota, Lincoln ja orjuuden loppu

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Tasan 150 vuotta sitten, 1.1. 1863, orjuudesta tuli laitonta Yhdysvaltojen Etelässä. Samana päivänä Yhdysvaltain armeija avasi ovensa afroamerikkalaisille.

Kun sisällissota käynnistyi, presidentti Abraham Lincolnin virallinen kanta oli, että sota ei koske orjuutta, vaan ainoastaan liittovaltion pitämistä yhtenäisenä. Ennen Etelän itsenäisyysjulistusta sekä irtautumista liittovaltiosta, Lincoln yritti rauhoitella Etelän politiikkoja vakuuttamalla orjuuden tulevaisuuden olevan turvattu sitä haluavissa osavaltioissa.

Silti, Lincoln oli ns. sala-abolitionisti. Politiikkona hän ymmärsi, että hänen täytyi salata mielipiteensä orjuudesta ennen sotaa, mutta pian sodan syttymisen jälkeen hän halusi paitsi palauttaa Etelän takaisin liittovaltioon, mutta myös lakkauttaa orjuuden.

Voitokkaan Antietamin taistelun (17. syyskuuta 1862) jälkeen Lincoln käytti tilaisuutta hyväkseen ja julisti kaikki Etelän orjat vapaiksi, alkaen 1.1.1863. Samana päivänä Yhdysvaltain armeija ryhtyi myös virallisesti hyväksymään afroamerikkalaisia sotilaita riveihinsä. Ennen sodan päättymistä kaikkiaan 186 097 afroamerikkalaista sotilasta taisteli liittovaltion univormuissa.

Orjuuden päättymisjulistus oli ennen kaikkea symbolinen veto. Lincoln ei vapauttanut liittovaltiolle uskollisten orjavaltioiden (Delaware, Maryland, Kentucky, Missouri) orjia, eikä juhlallinen julistus vaikuttanut orjien arkipäivään Etelän hallitsemilla alueilla millään muotoa.

Symbolisella tasolla julistuksen merkitys oli silti valtava. Sisällissota sai uuden merkityksen. Sota oli aikaisemmin ollut taistelu liittovaltion pitämiseksi yhtenäisenä. Nyt se oli virallisesti myös sota orjuuden lopettamiseksi. Liittovaltion voiton myötä orjuus Yhdysvalloissa loppui. Läntisessä maailmassa ainoastaan espanjalainen Karibia (Kuuba, Puerto Rico) sekä Brasilia jatkoivat enää orjuuttamista, kunnes nekin luopuivat instituutiosta 1870- ja 1880-luvuilla.

Hyvää uutta vuotta kaikille Americanan lukijoille!

Soundtrack: Battle Hymn of the Republic.