Sisällissodan loppu: armo voitti oikeuden - valitettavasti

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Yhdysvaltain sisällissota loppui 150 vuotta sitten. Pohjoinen voitti sodan, mutta hävisi rauhan.

Huhtikuun 9. päivä 1865 kenraali Robert E. Leen johtama Pohjois-Virginian armeijakunta oli saapunut tiensä päähän. Väsynyt ja nälkäinen, varustepulasta kärsivä, liittovaltion voimia jo kuukausia epätoivoisesti paennut joukko oli kutistunut resupekkojen armeijaksi.

Yhdeksännen päivän aamulla Lee havaitsi kenraali Ulysses Grantin johtamien liittovaltion joukkojen saaneen hänet kiinni. Läpimurto tiivistyvän saartorenkaan läpi ei onnistunut. Lee totesi tilanteen toivottomuuden. Antautuminen oli ainoa vaihtoehto.

Seremonia tapahtui lähellä virginialaista Appomatoxin kylää. Tapaaminen kenraalien välillä oli kohtelias. Grantin sanelemat ehdot olivat erittäin jalomieliset. Leen armeija sai poistua koteihinsa vapaina miehinä, eikä ketään syytetty maanpetoksesta. Grant antoi upseerien pitää miekkansa ja pistoolinsa, jakoi Etelän nälkäisille miehille ruoka-apua, ja antoi heidän pitää muulinsa ja hevosensa kotimatkaa varten.

Leen antautuminen merkitsi lopullista niittiä Etelän sodankäynnille ja itsenäisyydelle. Kun uutiset Appomatoxista levisivät, Konfederaatin kenraalit ja armeijakunnat luopuivat taistelusta yksi toisensa jälkeen. Sana sodan päättymisestä ja orjuuden loppumisesta saavutti Texasin afroamerikkalaiset vasta 19. kesäkuuta 1865. Juneteenth on edelleen iso Texasin afroamerikkalaisten juhlapäivä.