Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Siirtolaisuus: tasa-arvon puolustuspuhe

Blogit Americana 26.10.2009 14:24
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Luin viikonlopun mittaan Ben Zyskowiczin kommentit maahanmuuttopolitiikasta. Ne palauttivat mieleeni Fatbardhe Hetemajn lausunnot Koulukinkku-blogista. Seurakuntalainen Atlantasta sanoo ”aamen!”

Siirtolaisuus, monikulturaalisuus, ja globalisaatio ovat sattuneista syistä kiinnostaneet allekirjoittanutta jo pari vuosikymmentä. Tutkimukseni ja omien elämänkokemusteni sivujuonena seuraamani suomalainen siirtolaiskeskustelu on paikoitellen vaikuttanut liki surkealta, poteroihin juuttuneelta inttämiseltä puolin ja toisin.

Zyskowiczin älyllisesti rehellinen ja pohjimmiltaan liberaalin siirtolaisuusmyönteinen kommentti osoitti totuuden. Jos valtavirta hyssyttelee ja jättää siirtolaisuuteen väistämättä liittyvät ongelmat korjaamatta, valtavirran hiljaisuus ohjaa keskustelun marginaaleihin ja antaa polttoainetta ääriliikkeille.

Hetemajn vaatimus maahanmuuttaja-nuorten hyysäämisen lopettamisesta voisi hyvin yleistää koskemaan koko yhteiskuntaa. Paras tapa totutella suomalaiset maahanmuuttajiin sekä sopeuttaa maahanmuuttajat yhteiskuntaan on käsitellä heitä kuin ketä tahansa suomalaista tai Suomessa asuvaa ihmistä, piste.

Maahanmuutto-politiikka on eräs aiheista, joissa Suomi ja Eurooppa voisivat ottaa oppia Yhdysvalloista sekä sen simppelistä suhtautumisesta maahanmuuttoon: ”Tervetuloa! Nyt mene ja pidä huolta itsestäsi.”

Tie sosiaalidemokraattiseen helvettiin on kivetty hyvillä aikomuksilla. Systeemi, jossa maahanmuuttaja tai sellaiseksi pyrkivä saa kuukausien elatuksen valtiolta, mutta ei saa/kykene tehdä töitä on moraalisesti sairas – väärin niin kantaväestöä kuin maahanmuuttajiakin kohtaan. Se suorastaan houkuttelee syrjäytymiseen, ruokkii rasistisia asenteita kantaväestön parissa, sekä rakentaa heti kättelyssä aidan siirtolaisten elämänpiirin ja maan normaalin elämän väliin.

Tarve nopeasta siirtymisestä työelämään pakottaa siirtolaiset osallistumaan yhteiskunnan valtavirtaan heti. Parasta eliksiiriä sopeutumiselle on tunne omasta tarpeellisuudesta. Paras tapa ehkäistä Zyskowiczin mainitsemat hakemusten väärinkäytöt on lopettaa siirtolaisten erityiskohtelu.

Atlanta on siirtolaisten kaupunki. Nopea arvioni on, että Yhdysvaltain historian peruskurssieni opiskelijoista ehkä 10-15 prosenttia ovat syntyneet muualla kuin Yhdysvalloissa. Professorien ja luennoitsijoiden parissa suhdeluku on karkeasti sama.

Vaihtelevasta kielitaidosta ja kulttuuritaustasta huolimatta professorit vaativat siirtolaisopiskelijoilta täsmälleen samaa tasoa ja laatua kuin kantaväestöltäkin. Tämä on itsestäänselvä lähtökohta, jota aniharva koskaan edes kyseenalaistaa. Systeemi toimii.

Tasa-arvoinen kohtelu luo tasa-arvoisen yhteiskunnan. Tämä olisi tasa-arvon äänekkäimpien puolustajienkin hyvä muistaa.

Soundtrack: The Band, Across the Great Divide.