Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Siirtolaisuus ja fanatismin pitkä historia

Marko Maunula
Blogit Americana 12.1.2015 14:00
Kun suomalaiset saapuivat Yhdysvaltoihin 1800-luvun jälkipuoliskolla, kanta-asukkaat oppivat tuntemaan heidät nopeasti kovina työmiehinä ja/tai kroonisina lakkoilijoina Muihin siirtolaisryhmiin verrattuna suomalaiset olivat hyvin lukutaitoisia ja havahtuivat sosialismin ilosanomaan nopeasti. Pian su...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Näinpä se taitaa olla kuten Marko on blogissaan analysoinut. Amerikkalaisuutta on kuitenkin mahdotonta ymmärtää osapuinkaan täysin, niin monimuotoista ja alati muutoksissa olevaa se on. Amerikkalainen arvomaailma on muutenkin aika laajaulotteinen käsite riippuen ihonväristä, rodusta, kansallisuustaustasta jne., mutta yhteistä on tietysti länsimainen demokratiakäsitys ja yksilönvapaus.
Suomalaisten paluumuuttajakommunistien kohtaloista Neuvosto-Karjalassa on käynyt ilmi viimeaikoina, että Sandarmohin teloituspaikalla olisi kuitenkin eräs innokkaimmista tappajista teloittanut nimenomaan face to face laukauksella otsaan, mikä tuntuu käsittämättömän julmalta. Mutta venäläiset olivat sodissa muutenkin raakalaismaisia ampumalla mm. ilmassa laskuvarjon varassa roikkuvia pelastautumista yrittäviä lentäjiä.

Hyvä analyysi viime vuosisadan alun siirtolaisvirroista. Koska lähes kaikki silloin saapuivat New Yorkin Ellis Islandin kautta heistä löytyy hyvät tiedot jälkipolvien iloksi.
Muutama kommentti.
Italialaiset olivat jostain syystä erikoisen halveksittu maahanmuuttajaryhmä. Tämä loi mafialle otollisen maaperän. Mafia sai vielä piristysruiskeen kun Mussolinin fasisitit saivat mafiosot hetkeksi kuriin ja nämä pakenivat New Yorkin Little Italyyn.

Irlantilaiset olivat englannin taitoisina arvostetumpia kuin italot. Vielä tänäänkin New Yorkin poliisikuntaa hallitsee vahva irlantilainen perinne. Katsokaa vaikka Pyhän Patrickin päivän viettoa New Yorkissa.

Minulla oli vuosia sitten mahdollista keskustella vanhan miehen kanssa, joka oli muuttanut vanhempiensa mukana Kanadasta Petroskoin liepeille. Hän oli juuri tullut Suomeen Koiviston kutsuviisumilla.
Se korutont ol kertomaa. Vanhemmat hävisivät Stalinin vainoissa joskus 1937. Elämä lastenkodissa, jossa iltarukouksena kiiteltiin toveri Stalinia onnellisesta lapsuudesta.
Kysymykseeni että oliko hän koskaan miettinyt tilannetta jos olisi saanut jäädä Kanadaan, hän vastasi ettei sitä voi pohtia jos haluaa säilyttää mielenterveytensä.