Siirtolaislapset ja kongressin kriisi

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Yhdysvaltojen etelärajalla on käynnissä nopeasti paheneva humanitäärinen kriisi. Kongressin halvaus on pahentamassa tilannetta.

Viime kuukausina Yhdysvaltojen rajaviranomaiset ovat painineet valtavan laittoman siirtolaistulvan kanssa. Kymmenettuhannet valtaosin väliamerikkalaiset siirtolaiset ovat jääneet kiinni yritettyään ylittää Meksikon ja Yhdysvaltojen välisen rajan. Monet ovat marssineet suoraan rajaviranomaisten luo ja antautuneet.

Iso osa tulijoista on yksin matkustavia lapsia. Osalla heistä on sukulaisia Yhdysvalloissa, toiset ovat matkalla täyteen tuntemattomaan.

Guatemala, Honduras ja El Salvador painivat valtavien sosiaalisten ja taloudellisten ongelmien kanssa. Yhdysvalloissa syntyneet latino-jengit ovat levinneet Väli-Amerikkaan, jossa ne ovat aloittaneet väkivaltaisen kampanjan huumebisneksen kontrolloimiseksi. Kuluvan vuoden ensimmäisellä puoliskolla noin 500 alle 18-vuotiasta hondurasilaista kuoli väkivaltaisesti

Siirtolaisten ammattimaiset salakuljettajat ovat käyttäneet tilaisuutta hyödykseen ja valehdelleet kansalle, että Yhdysvallat on löysännyt siirtolaispolitiikkaansa. Epätoivoiset ihmiset ovat halunneet uskoa huhuihin ja matkanneet pohjoiseen.