Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Sekstiviestejä Amerikan malliin

Marko Maunula
Blogit Americana 10.2.2011 14:30

Kongressiedustaja Chris Lee (R-New York) erosi tehtävästään keskiviikkona. Nopean lähdön syy löytyy nolostuttavista tekstiviesteistä sekä puolivillaisesta seksiskandaalista.

Republikaanien seksiskandaaleille on helpompi nauraa, kiitos puolueen liki koomisen koti-uskonto-isänmaa imagon, mutta kyllä demokraatitkin osaavat. The Daily Beast -sivusto on koonnut ja rankannut viime vuosien puhutuimmat ja pahimmat seksiskandaalit. Republikaanit voittavat, mutta matsi on suhteellisen tasainen.

Tapaus Lee synnyttää enemmän myötähäpeää kuin hihitystä. Internetin aikakaudella jopa kongressiedustajan pitäisi olla kyllin älykäs ymmärtämään, että kuvat saattavat päätyä pian näyttöpäätteille ympäri maailmaa.

Seksiskandaalit ja niiden julkinen vatvominen on nykyisin niin kaavamaista, että epäilen aihetta opetettavan pr-alan luennoilla. Seksiskandaalin käsittely käy neljän asteen rutiininomaisella kaavalla.

1. Kiistä kaikki. ”I did not have sexual relations with that woman, Miss Lewinsky.”

2. Tunnusta ja jupise jotain yleispätevää inhimillisistä heikkouksista sekä henkilökohtaisista paheistasi. Puoliso seisomassa rinnallasi pressitilaisuudessa on hyvä bonus, kunhan hän ei ryhdy mätkimään sinua kesken lähetyksen.

3. Eroa virastasi. Taitavasti hallittu eroaminen voi pitää ovet auki comebackille. Muista ehdottomasti puhua perheesi merkityksestä ja miten yrität nyt korjata tekemäsi vahingon, parantaa haavat, jne.

4. Palaa julkisuuteen. Satunnaiset televisioesiintymiset ja haastattelut noin vuosi tapahtuneen jälkeen ovat hyvä keino koetella joko jää kantaa taas.

Soundtrack: Hank Williams, Sr., Your Cheatin’ Heart.

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Jenkit tunnetusti tahattomalla komiikalla ihmiskuntaa viihdyttävät, älyllisten voimavarojen rajallisuus yhdysvalloissa on tunnettua kautta koko maailman ja viihdettä riittää.

Ihmiskunnan toivelistalla tosin on että amerikkalaiset keskenään touhuisivat, järjestävät turhan paljon aktiviteettejä muun maailman riesaksi (ahneuttaan ruokkien).

Kolikolla on kaksi puolta ja tuo sisäsiittoinen tahaton komiikka parasta mitä yhdysvalloista tulee, muu maailma saa nauraa vatsa kippurassa.

Mahtaako se tyhmyys edelleenkään USA:ssa muita alueita suurempaa olla. Kyllä Euroopassakin osataan, Veltto Virtanen on parlamentissa siinä missä Lasse Viren tai Silvio Berlusconikin. Yhdessäkään tämä kolmikko ei ylitä MENSA:n jäsenyyteen tarvittavaa pistemäärää.