Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Sarah Palinin henkilökohtaiset ongelmat

Marko Maunula
Blogit Americana 17.4.2009 13:59

Seksiä, huumeita, politiikkaa, sydänsuruja, murtovarkauksia, rahaa jahtaavia juntteja, sukuvihaa… Tervetuloa Sarah Palinin maailmaan! Republikaanien nouseva tähti viime vuoden vaalitaipaleelta on muuttumassa yhden naisen poliittiseksi saippuaoopperaksi.

Puoli vuotta sitten konservatiiviset republikaanit pitivät Palinia puolueen pelastajana. Tänään tukiryhmä kutistuu jokaisen tragikoomisen käänteen ja lausunnon myötä.

Julkisuuskuva on rapistunut nopeasti. Tutki kohdetta kyllin kauan, ja kuva tulee tarkemmaksi, kuten jokainen toimittaja ja tutkija tietää. Viimeiset puoli vuotta eivät ole olleet kovinkaan lempeitä Palinille.

  • Levi Johnston, 18, teki kuvernöörin tytär Bristol Palinin, 17, raskaaksi. Bristol Palinin äiti, Sarah Palin, pyrki samaan aikaan Yhdysvaltain varapresidentiksi. Nuoripari ilmoitti menevänsä naimisiin.
  • Poliittisten huhujen mukaan Sarah-äiti yritti saada häät aikaiseksi juuri vaalien alla, maksimoidakseen myönteisen julkisuuden. Häitä ei tanssittu. Sarah hävisi vaalit ja palasi Alaskaan.
  • Joulukuun 19. päivä Levi Johnstonin äiti pidätettiin epäiltynä tukusta huumerikoksia.
  • Joulukuun 28. Bristolin ja Lein vauva, Tripp, syntyi. Kukaan ei enää puhunut häistä. Tammikuussa Levi jätti työpaikkansa sähkömiehen oppipoikana. Hän oli jättänyt high schoolin kesken, eikä siten ollut kelvollinen kisällin pestiin. Pari teki bänät helmikuussa.
  • Huhtikuun 2. Todd Palinin, Sarahin puolison, sisar pidatettiin syytettyna murtovarkauksista.
  • Huhtikuun 6. Levi, hänen sisarensa ja äitinsä vierailivat Tyra Banksin talk showssa. Levi kertoi hänen ja Bristolin seksielämästä, sanoi Sarah Palinin tienneen pariskunnan olleen seksuaalisesti aktiivinen, ja sallineen Levin asua Palinien talossa pitkiä aikoja.
  • Pian shown jälkeen Sarah Palin astui kameroiden eteen ja kutsui Leviä valehtelijaksi sekä koko Johnstonin perhettä rahanahneeksi rupusakiksi. Pari päivää sitten Sarahin isä osallistui riitaan julkisesti, kutsuen Leviä kelvottomaksi isäksi.

Nolostuttava julkisuus ei ole kokonaan Palinin syy, mutta julkisuuden hallinta kertoo hänen älykkyydestään ja poliittisesta kömpelöydestään. Ajatus presidenttiehdokkaasta, joka pesee perheen likapyykkiä julkisesti, solvaa toimittajille lapsenlapsensa isää, ja osallistuu eipäs-juupas riitoihin rahaa haistaneen rupusakin kanssa on vieras jopa amerikkalaisille.

Sarah Palinin poliittinen ura on mennyttä, uskon. Republikaanit ovat kaikessa hiljaisuudessa siirtämässä Sarahia poliittiseen takariviin. Viime vuoden Sarah-huuma on tänään pelkkä nolostuttava muistikuva monille republikaaneille. Jos politiikko näkyy enemmän juoru- kuin sanomalehdissä, ura ei ole ihan putkessa. Kiitos ja näkemiin, kuvernööri Palin!

Soundtrack: George Jones, He Stopped Loving Her Today.

PS. Poliittisestikin Sarahin asiat ovat hieman huonolla tolalla Alaskassa.

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Eihän ne asiat nyt niin huonosti ole.Onhan republikaaneilla aina Rush Limbaugh,joka on puolueen henkinen johtaja.

Palinilla oli varmasti iso rooli McCainin vaalitappiossa. Mitkäköhän mahtavat olla ennen niin tiiviisti yhdessä esiintyneen parivaljakon välit nykyään?

Raili:John McCain oli juuri jossain talk showssa ja häntä pyydettiin luettelemaan mahdollisia tulevia republikaanijohtajia niin monta nimeä mainittiin,mutta ei sanaakaan Sarah Palinista.Ja tuntuu siltä,että aika moni haluaa ottaa etäisyyttä Sarah Paliniin.

Määä: Näin arvelinkin. Aikamoisen paha virhearviointi McCainilta… Palinkin olisi voinut puhua rohkeasti totta, eikä peitellä omia valheitaan ja mokiaan.

Idea Sarah Palinista republikaanien varapresidenttinä ei ollut McCainin eikä hän oikein tuntenut koko naista. Vaalikampanjan aikana McCainille kävi selväksi, ettei hän haluakaan tuntea.

Demokraattituttavani kutsui tätä naista ”lahjaksi” heti varapresidenttikandidaattinimityksen selvittyä. Aloin ymmärtää mitä hän tarkoitti muutamia viikkoja myöhemmin tästä ensiarvioiden mukaan ”brilliantista mutta riskaabelista” poliittisesta vedosta.

Kuukausia myöhemmin loppuarvio poliittisissa piireissä oli: ”Se nainen ei koskaan ymmärrä, milloin olisi parasta sulkea suunsa”.

Jos Obamaa tölvittäisiin tuolla lailla hänen läheistensä tekemisistä,sitä sanottaisiin rasismiksi.

Hyvä sinänsä kääntää katseet jo republikaaneihin,kun seuraa http://www.rasmussenreports.com
Obaman suosio laskee niin,että taitaa olla hutun keitto kohta ohi..

Hei tietääkö kukaan muuten missä Obama on syntynyt?No ei ainakaan Chigacossa,mutta eikö demokraatit voisi tehdä kirjan Obaman Chigacon ajoista,siellä kuulemma on hieman korruptoitunut ilmapiiri politiikassa.
Obama on marssinut puhtoisena siellä huipulle ja nopeastikin vielä.
Vaalien aikana valiteltiin,että noista ajoista ja tilanteista oli hyvin vähän tietoa.
Eikö tämmöinen sankaritarina ansaitsisi tulla julkistetuksi?