Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Sarah Palin – taistelu jatkuu

Blogit Americana 17.11.2009 13:41
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Yhdysvaltain odotetuimmat polittiset muistelmat vuosiin saapuvat tänään kirjakauppoihin. Sarah Palin aloittaa kirjailijanuransa myyntilistojen kärjessä.

Kirjan ennakkomyynti ja julkisuuskampanja ovat sujuneet erinomaisesti. Going Rogue toi Palinille ehka jopa $5 miljoonan ennakon, ja joidenkin arvioiden mukaan hän saattaa tienata kirjalla jopa $10 miljoonaa.

Palinin perheen taloudellinen tila on turvattu, mutta entä kirjailijan poliittinen tulevaisuus? En ole vielä lukenut teosta, mutta ennakkoarvioiden ja näytteiden perusteella Palin yrittää kirjan avulla vahvistaa asemansa puolueen riippumattoman, ideologisen oikeiston johtajana.

Palin käyttää merkittävän osan kirjastaan republikaanien sekä erityisesti John McCainin vaalikoneiston kritiikkiin. Osaksi kyse on henkilökohtaisesta antipatiasta Palinin ja McCainin avustajien välillä, mutta burkelaisen konservatiivin, maltillisen McCainin koneiston ja maailmankuvan kritiikki esittää Palinin myös oikeistolaisena vaihtoehtona puolueen vanhoille parroille.

Palin selvästikin unelmoi edelleen Valkoisesta talosta. Hän toivoo kärkevän tyylinsä inspiroivan puolueen anarko-kapitalistisen teekutsu-siiven, riippumattomat konservatiivit, sekä muut suuttumuksen politiikan kannattajat ehdokkuutensa taakse. Rintamalinjan toisella puolen McCainin tukijat ja maltilliset konservatiivit ovat myös omistautuneita Palinin kampanjan tuhoamiseen.

Republikaanit toimivat tällä hetkellä ideologisessa ja johtajattomassa tyhjiössä. Kolmen vuoden tappioputken jälkeenkään puolue ei ole löytänyt viestiä tai agendaa pelkän vastahangassa seisomisen rinnalle. ”Ei!” on pitkän tähtäimen strategiana rajoittunut.

Republikaanien sisällissota on kestänyt liian kauan. Mitä nopeammin Yhdysvalloilla on toimiva, ideologisesti johdonmukainen ja vastuunsa tunteva oppositiopuolue, sitä parempi se on Yhdysvalloille sekä muulle maailmalle. Jos Palinin kirja edesauttaa rakentavan keskustelun ja viimeisen taiston syntymisessä, Going Rogue on oikeuttanut olemassaolonsa.

Soundtrack: Alison Krauss, Two Highways.