Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Sarah Palin: demokraattien salainen ase

Marko Maunula
Blogit Americana 3.12.2010 13:31

Konservatiivien hyökkäys Sarah Palinia vastaan on tiivistynyt. Palin-ilmiön yllättävä kestävyys on pelästyttänyt republikaanien johdon, joka etsii nyt keinoja sen tukahduttamiseksi.

Kun John McCain valitsi Palinin varapresidenttiehdokkaakseen, vain vaalipaatoksen hypnotisoima puoluefanaatikko pystyi uskottelemaan, että Alaskan kokematon ja koulimaton kuvernööri oli valmis sydämenlyönnin päähän presidenttiydestä.

Puolueen takapirut toivoivat näyttävän ja raikkaan hahmon energisoivan sen vaalikampanjan, sekä lukevan uskollisesti annettuja nuotteja. Palin toi energiaa ja uutta intoa vaalitilaisuuksiin, mutta kuvernööri kieltäytyi pelaamasta hänelle pedattua roolia. Sooloilu alkoi jo kampanjan aikana, ja on jatkunut tauotta jo reilut kaksi vuotta.

Palinin harrastama ”tosi TV-politiikka” ruokkii hänen egoaan sekä pankkitiliään, mutta se on myös asettanut republikaanien vuoden 2012 presidenttihaaveet pahaan vaaraan. Palin on puolueen näkyvin hahmo ja esivaaleissa ahkerasti äänestävien oikeisto-republikaanien suosikki. Mutta mielipidekyselyt osoittavat, että Palinin on käytännössä mahdotonta voittaa presidentti Obama itse vaaleissa.

Establishment-republikaanit tietävät tämän. He ovat aloittaneet monen rintaman hyökkäyksen Palinia vastaan.

Senaatin teekutsu-ehdokkaat, kuten Delawaren Christine O’Donnell, voittivat republikaanien esivaalit Palinin tuella, mutta osoittautuivat itse vaaleissa suutareiksi, ja mahdollisesti pilasivat republikaanien saumat kaapata myös senaatti, valitti edustaja Spencer Bachus (R-Alabama).

Karl Rove, puolueen ehkä merkittävin strategisti, sanoi reilu kuukausi sitten, että Palinista ei ole presidentiksi. Palinin älyllinen heppoisuus sekä markkinahenkinen populismi ei anna hänelle presidenttiyden vaatimaa painoarvoa, Rove sanoi.

Uusin Weekly Standard, republikaanien neokonservatiivi -siipeä edustava lehti, mätkii Palinia kriittisessä, terävässä, ja hauskassa jutussa. Weekly Standardin päätoimittaja Bill Kristol, neokonservatiivien näkyvä puhemies ja aikainen Palinin kannattaja, on selvästi kääntänyt takkinsa.

Jos demokraatit ymmärtävät strategian päälle, heidän kannattaisi tukea Palinia niin rahallisesti kuin poliittisestikin. Republikaanien sisällissota käytännössä takaisi heille suuren voiton vuonna 2012.

Soundtrack: Outkast, Ms. Jackson.

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Havainnot ja johtopäätökset oikeita. Eurooppalaiisittain katsottuna olisikin vaarallista jos pöhkö kananen olisi pää, jota sotateollisuuden y,. lobbarit vetäisivät silmään. Obama on kunnon jäbä, Amerikan katainen, jolle suotakoon mahis palauttaa USAlle sen arvo ja talous.

On todella hauskaa seurata Palinia, ja tavallaan myös pelottavaa. Nainen on niin pihalla kuin poliitikko vain voi olla. Enpä voi pitää Barbara Bushia mitenkään arvossa, mutta hän oli kyllä ”sataoikeassa” sanoessaan, että Sarahin tulisi pysyä Alaskassa. Mutta sille mekään emme voi mitään, että hän pystyy rahastamaan niin paljon kuin vain haluaa. Järjettömät fiskaalisen kurin vaatijat antavat hänelle rahaa kuin roskaa, kun ostavat hänen kirjaansa ja lietsovat hänet puhumaan sekopäisiä juttujaan ympäri maata. Tämä on poliittista sirkusta huonoimmillaan, maailman vahvimmassa poliittisessa valtiossa. Sopii miettiä mitä tämä kaikki kertoo ”länsimaisesta sivistyksestä” ja kuinka oikeassa Mahatma Gandhi olikaan siitä …

Obama ja Guantanamo.
Demokraatteja ja Euroopan demokraattifanitusta kuvaa hyvin se,että Obama lupasi sulkea Guantanamon.
Obama ei sulje Guantanamoa,tuskin koskaan edes aikoikaan.
Se ei kuitenkaaan haittaa demokraattien äänestäjiä tai eurooppalaisia, koska Obama on huippu mies.
Hän lupasi sulkea Guantanamon,sitä ei republikaanit olisi koskaan tehnyt -siis sulkenut Guantanamoa.

Guantanamoa ei voi sulkea, koska siellä pidetään ihmisiä, joiden rikos on olla ”bad guy.” Koska mikään laki ei tuota rikosnimikettä kuitenkaan tunne, heitä ei voi tuomita tai siirtää normaaliin vankilaan. Vapaaksikaan heitä ei voi päästää, hehän ovat pahoja.

”Karl Rove, puolueen ehkä merkittävin strategisti…”

Mikä hiton sana on ”strategisti”? Haettiinko tässä kenties strategia?