Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Sarah Palin: demokraattien salainen ase

Blogit Americana 3.12.2010 13:31
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Konservatiivien hyökkäys Sarah Palinia vastaan on tiivistynyt. Palin-ilmiön yllättävä kestävyys on pelästyttänyt republikaanien johdon, joka etsii nyt keinoja sen tukahduttamiseksi.

Kun John McCain valitsi Palinin varapresidenttiehdokkaakseen, vain vaalipaatoksen hypnotisoima puoluefanaatikko pystyi uskottelemaan, että Alaskan kokematon ja koulimaton kuvernööri oli valmis sydämenlyönnin päähän presidenttiydestä.

Puolueen takapirut toivoivat näyttävän ja raikkaan hahmon energisoivan sen vaalikampanjan, sekä lukevan uskollisesti annettuja nuotteja. Palin toi energiaa ja uutta intoa vaalitilaisuuksiin, mutta kuvernööri kieltäytyi pelaamasta hänelle pedattua roolia. Sooloilu alkoi jo kampanjan aikana, ja on jatkunut tauotta jo reilut kaksi vuotta.

Palinin harrastama ”tosi TV-politiikka” ruokkii hänen egoaan sekä pankkitiliään, mutta se on myös asettanut republikaanien vuoden 2012 presidenttihaaveet pahaan vaaraan. Palin on puolueen näkyvin hahmo ja esivaaleissa ahkerasti äänestävien oikeisto-republikaanien suosikki. Mutta mielipidekyselyt osoittavat, että Palinin on käytännössä mahdotonta voittaa presidentti Obama itse vaaleissa.

Establishment-republikaanit tietävät tämän. He ovat aloittaneet monen rintaman hyökkäyksen Palinia vastaan.

Senaatin teekutsu-ehdokkaat, kuten Delawaren Christine O’Donnell, voittivat republikaanien esivaalit Palinin tuella, mutta osoittautuivat itse vaaleissa suutareiksi, ja mahdollisesti pilasivat republikaanien saumat kaapata myös senaatti, valitti edustaja Spencer Bachus (R-Alabama).

Karl Rove, puolueen ehkä merkittävin strategisti, sanoi reilu kuukausi sitten, että Palinista ei ole presidentiksi. Palinin älyllinen heppoisuus sekä markkinahenkinen populismi ei anna hänelle presidenttiyden vaatimaa painoarvoa, Rove sanoi.

Uusin Weekly Standard, republikaanien neokonservatiivi -siipeä edustava lehti, mätkii Palinia kriittisessä, terävässä, ja hauskassa jutussa. Weekly Standardin päätoimittaja Bill Kristol, neokonservatiivien näkyvä puhemies ja aikainen Palinin kannattaja, on selvästi kääntänyt takkinsa.

Jos demokraatit ymmärtävät strategian päälle, heidän kannattaisi tukea Palinia niin rahallisesti kuin poliittisestikin. Republikaanien sisällissota käytännössä takaisi heille suuren voiton vuonna 2012.

Soundtrack: Outkast, Ms. Jackson.