Sandyn saldo

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Itärannikko kaivaa itseään ulos hurrikaani Sandyn jättämästä myllerryksestä. Hurrikaani jättää jälkeensä paitsi fyysisiä ja psyykkisiä, mutta myös ideologisia arpia.

Sandyn varmistettujen kuolonuhrien määrä Yhdysvalloissa on toistaiseksi 88, mutta uhrien määrä nousee lähipäivinä. Materiaaliset vahingot lasketaan biljoonissa dollareissa. Kyseessä on maan pahin luonnonkatastrofi sitten hurrikaani Katrinan, mutta Sandyn tuho ei ole Katrinan luokkaa.

New Yorkin lentokentät aukesivat tänään. Kaupungin metrot ja bussilinjat toimivat osittain, ja elämä on, sekä median että newyorkilaisen kaverini mukaan, palannut valtaosin normaaliksi. Shokki on väistynyt, toipuminen hurrikaanista on saavuttanut arkisen aherruksen vaiheen.

Toipuminen pahiten kärsineissä yhteisöissä, kuten esimerkiksi New Jerseyn saaristossa, kestää silti vielä kuukausia tai jopa vuosia. Kuolleiden omaisten suru ei täysin katoa koskaan.

Uskon, että Sandy tulee synnyttämään pitkää ja kattavaa keskustelua ilmastonmuutoksesta ja liittovaltion roolista katastrofien hoidossa.

Toisin kuin esimerkiksi eurooppalaiset aateveljensä, merkittävä osuus amerikkalaista oikeistosta kieltää sitkeästi ilmastonmuutoksen olemassaolon. Jopa Mitt Romney nauroi presidentti Obaman ympäristöpolitiikalle republikaanien puoluekokouksen puheessaan: ”Presidentti Obama lupasi hidastaa merenpinnan nousua ja hoitaa planeettaamme. Minä lupaan auttaa teitä ja teidän perheitänne.”

Katrina herätti Yhdysvalloissa vahvan keskustelun rodusta nykypäivän Etelässä. Sandy lämmittää keskustelua ilmastonmuutoksesta entisestäänkin. Skeptisyys ihmisen roolista ilmastonmuutoksessa mahtuu ymmarryksen rajoihin, mutta itse ilmastonmuutoksen kieltäminen on kuin argumentoisi auringonnousua vastaan. Paradoksaalisesti, jatkuvasti pahenevat myrskyt sekä muut äärimmäiset sääilmiöt tarjoavat anekdoottimaista todistusmateriaalia ihmisille, joita tutkijoiden keräämä kylmä data ei vakuuta.

Sandy on myös nostanut Federal Emergency Management Agencyn (FEMA) tulevaisuuden tapetille. Organisaatio on ollut pitkään konservatiivien hampaissa, ja sen surkea räpellys Katrinan aikana, George W. Bushin nimittämän Michael Brownin alaisuudessa, teki siitä ansaitusti naurunalaisen. Toisaalta, Bill Clintonin ja nyt Obaman vuosien aikana FEMA on ollut tehokas ja toimiva organisaatio.

Republikaaniseen ideologiaan kuuluu liki kaikkien mahdollisten liittovaltion vastuualueiden karsiminen ja niiden delegoiminen osavaltioiden vastuulle, ja tämä on ollut myös Mitt Romneyn selkeä kanta FEMA:n tulevaisuuden suhteen. New Jerseyn republikaanisen kuvernööri Chris Christien avunpyytö presidentiltä sekä liittovaltion/FEMA:n operaatioiden ylistys synnyttää republikaanisen puolueen sisäisen, tarpeellisen keskustelun liittovaltion roolista katastrofi-tilanteissa.

Kuten kaikki katastrofit, Sandy synnyttää myös psyykkisiä arpia sekä tarvetta tilintekoon ja jossitteluun. Olkoon se rakentavaa.

Soundtrack: Creedence Clearwater Revival, Have You Ever Seen the Rain.