Sananvapaus on vaarassa Isossa-Britanniassa

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Kerrankin olen samaa mieltä Michael Savagen kanssa. Hänen ehdottomasti kannattaisi haastaa Iso-Britannia ja sen sisäministeri Jacqui Smith oikeuteen.

Iso-Britannia eväsi amerikkalaiselta radiopersoonalta pääsyn maahan. Sisäministeri Smith ilmoitti, että Savage on ei-toivottu persoona, sillä hän ”ruokkii vihaa” ja hänen vierailunsa saattaisi jopa ”synnyttää yhteisöjen välistä väkivaltaa.”

En tiennyt, että journalisti-viihdyttäjät ovat nain vaikutusvaltaisia.

Savage on surkea, katkeruuden ja paranoian täyttämä oikeistolainen kitisijä, joka kommunikoi radioaalloilla kaltaistensa, keski-ikäisten vihaisten valkoisten kanssa. Hänen ohjelmansa tarjoaa tyypillistä talk show -huttua: liberaalit ovat syvältä, Obama on johtamassa maan suoraan helvettiin, ja verot ovat varkautta.

Kuten tunnetumpi kollegansa Rush Limbaugh, Savage tienaa leipänsä ruokkimalla konservatiivisten valkoisten hysteeristä uskomusta, että he ovat syrjitty ja halveksittu vähemmistö, Yhdysvaltojen todellinen paaria-luokka. Ei-uskovalle show tarjoaa pöyristyttävän ja paikoitellen surkuhupaisan vilkaisun tämän kaikkeen tyytymättömän ja katkeran kansanosan sieluihin.

Silti, Iso-Britannian päätös evätä Savagen maahanpääsy on huolestuttava veto. Savage ei ole tietääkseni koskaan rohkaissut ketään väkivaltaan, eikä hän suosi avointa rasismia. Sisäministeri Smithin ja Iso-Britannian päätös perustuu enemmän mahdollisten kuulijoiden mahdollisiin tulkintoihin ja mahdollisiin toimiin Savagen puheiden innoittamana. Tämä ei kerro mitään hyvää maan sananvapaudesta eikä Smithin uskosta kansalaistensa älykkyyteen.

Samalla logiikalla Iso-Britannian kannattaisi ehkä harkita koirien kieltämistä, sillä naapurin hurtta käski mielipuolista sarjamurhaaja David Berkowitzia murhaamaan kuusi ihmistä 1970-luvulla. Beatlesin levyt pitäisi myös tuhota, sillä White Album innoitti Charles Mansonin seuraajia väkivaltaan.

Onko jälleen muistutettava vanhasta klisheestä: sananvapautta ei testata, kun annat samanmielisten puhua suunsa puhtaaksi. Sananvapaus testataan, kun annat tilaa epäsuosituille lausunnoille.

Soundtrack: Rage Against the Machine, Guerilla Radio.