Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Sanan säilää Nobelista

Blogit Americana 10.10.2009 01:36
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Komitean päätös myöntää Nobel Obamalle oli selvästi poliittinen veto – kuten moni aikaisempikin Nobel. Niin oikeisto kuin vasemmistokin Yhdysvalloissa, luonnollisesti, ymmärtää tämän. Lopputulos on ollut melko hauska sananvaihto.

Konservatiiviset kommentaattorit likipitäen raivostuivat palkinnosta. Heidän mukaansa se oli ansaitsematon; päätös edusti eurooppalaisten halua sotkeutua Yhdysvaltain politiikkaan; Obaman olisi pitänyt kieltäytyä palkinnosta; jne. Monet kommentaattorit osoittivat yllättäen suuttumusta Obamalle. Ymmärtääkseni Obama on syytön komitean päätökseen.

Republikaanien sylkiessä sappeaan, demokraatit vastasivat hupaisalla ja pistävällä lausunnolla:

”Republikaaninen puolue on tänä aamuna liittynyt terroristeihin, Talebaniin ja Hamasiin, kritisoidessaan presidentille myönnettyä rauhan Nobelia. Republikaanit hurrasivat kun Yhdysvallat ei saanut olympialaisia, ja nyt he kritisoivat presidenttiä Nobelin rauhanpalkinnosta – palkinnosta jota hän ei tavoitellut, mutta joka on silti kunnianosoitus josta jokainen amerikkalainen voi olla ylpeä. Paitsi Republikaaninen puolue.

Republikaaninen puolue vuonna 2009 vajoaa miten alas tahansa, ei kykene tuntemaan häpeää, ja on osoittanut pistävänsä puolueen edun isänmaan edun edelle joka käänteessä. Ei ihme, että ainoastaan 20 prosenttia amerikkalaisista myöntää tänään olevansa republikaaneja. Se on nolostuttava titteli.”

Hehhehh… Taitavasti pelattu.

Soundtrack: Grateful Dead, Candyman.