Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Sanan säilää Nobelista

Marko Maunula
Blogit Americana 10.10.2009 01:36

Komitean päätös myöntää Nobel Obamalle oli selvästi poliittinen veto – kuten moni aikaisempikin Nobel. Niin oikeisto kuin vasemmistokin Yhdysvalloissa, luonnollisesti, ymmärtää tämän. Lopputulos on ollut melko hauska sananvaihto.

Konservatiiviset kommentaattorit likipitäen raivostuivat palkinnosta. Heidän mukaansa se oli ansaitsematon; päätös edusti eurooppalaisten halua sotkeutua Yhdysvaltain politiikkaan; Obaman olisi pitänyt kieltäytyä palkinnosta; jne. Monet kommentaattorit osoittivat yllättäen suuttumusta Obamalle. Ymmärtääkseni Obama on syytön komitean päätökseen.

Republikaanien sylkiessä sappeaan, demokraatit vastasivat hupaisalla ja pistävällä lausunnolla:

”Republikaaninen puolue on tänä aamuna liittynyt terroristeihin, Talebaniin ja Hamasiin, kritisoidessaan presidentille myönnettyä rauhan Nobelia. Republikaanit hurrasivat kun Yhdysvallat ei saanut olympialaisia, ja nyt he kritisoivat presidenttiä Nobelin rauhanpalkinnosta – palkinnosta jota hän ei tavoitellut, mutta joka on silti kunnianosoitus josta jokainen amerikkalainen voi olla ylpeä. Paitsi Republikaaninen puolue.

Republikaaninen puolue vuonna 2009 vajoaa miten alas tahansa, ei kykene tuntemaan häpeää, ja on osoittanut pistävänsä puolueen edun isänmaan edun edelle joka käänteessä. Ei ihme, että ainoastaan 20 prosenttia amerikkalaisista myöntää tänään olevansa republikaaneja. Se on nolostuttava titteli.”

Hehhehh… Taitavasti pelattu.

Soundtrack: Grateful Dead, Candyman.

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Kun homma alkaa karata komedian puolelle,ei pitäisi olla ylpeä.Huikeasta retorisesta puheesta huolimatta Iranissa ja Afganistanissa ei tilanne ole lupaava.

Afganistanissa sen ymmärtää,ihmiset eivät saaneet selvää rauhan retoriikasta kun Obaman konekiväärit ja pommit paukkuivat niin lujaa että kansainvälisessä kuvayhteydessä oli häiriötä.

Nobelkomitea ymmärtää tilanteen viivästyksen,puhe voidaan lähettää myöhemmin uudestaan,mutta juuri nyt Obama siirtää lisää joukkuja ja aseita afganistaniin joten tarkkaa ajankohtaa ei voi ilmoittaa.

Tärkeintä nobelkomitean mielestä on kuitenkin,että Obama pyrkii diplomatialla ja keskustelulla ratkaisemaan kansainväliset ongelmatilanteet eikä lähde sotimaan minnekään.