Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Salaliittoteoriat: Onko Barack Obama amerikkalainen?

Blogit Americana 23.7.2009 15:15
Marko Maunula
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Salaliittoteoriat ovat yhtä amerikkalaisia kuin jazz, baseball ja omenapiirakka.

Huuhaa uppoaa miljooniin paremmin kuin faktat. Kuulennot kuvattiin salaisessa studiossa, 9/11 oli hallituksen järjestämä operaatio, hallitus tietaa kaiken ufoista, FDR antoi Japanin hyökätä Pearl Harboriin jne.

Eräs uusimpia ja tämän hetken suosituimpia salaliittohittejä on väite, että Barack Obama ei ole Yhdysvaltain kansalainen ja että hänen syntymätodistuksensa on väärennös.

Miehen piipahdus Havajilla tapaamassa isoäitiään oli oikeasti keikka väärennöksen viimeistelemiseksi. Obama syntyi oikeasti Keniassa, sillä joku sikäläinen kylähullu on näin salaliittoteorioitsijoille kertonut.

Toisin kuin normaalit salaliittoteoriat, tämä on houkutellut riveihinsä jopa puoliuskottavia, suhteellisen tervejärkisiä ihmisiä, mukaanlukien CNN-ankkuri Lou Dobbs sekä radiopersoona ja presidentin poika Michael Reagan.

Tsekkaa tämä video kyläkokouksesta, jossa syntymätodistus-salaliittolaiset kaappaavat kontrollin kongressiedustaja Mike Castlen (R-Delaware) äänestäjätapaamisesta.

Obama voisi helposti nitistää salaliittolaisten teoriat näyttämällä alkuperäisen, pitkän kaavan mukaan tehdyn syntymätodistuksen, mutta mitä hyötyä siitä olisi? Me missaisimme tämän sortin koomiset plajäykset.

PS. Marc Ambinder pohti hiljattain ns. birther-salaliittoteorioiden poliittista vaikutusta The Atlanticissa.