Salaliitto vaalituloksen kumoamiseksi: Georgian syytteet Trumpia vastaan hätkähdyttävät kansakuntaa

Trumpin kannalta Georgian syytteet ovat ehkä vaarallisempia kuin liittovaltion vastaavat. Jos Trump häviää, hän joutuu vankilaan.

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Kukaan ei yllättynyt, kun Fultonin piirikunnan (suur-Atlanta) syyttäjä Fani Willis julkisti syytteet Donald Trumpia ja hänen lähipiiriään vastaan. Salaliitto rehellisten ja demokraattisten vaalien kumoamiseksi on silti hätkähdyttävä syytös.

Willis julkisti tulokset myöhään, hieman ennen Atlantan keskiyötä, ainakin osittain turvallisuussyistä. Atlantan keskustassa sijaitseva oikeusrakennus on ollut vahvasti turvattu jo yli viikon.

Georgia asetti syytteeseen kaikkiaan 19 henkilöä, Trump mukaanluettuna. Syytettyjen joukossa on Trumpin lähipiiriläisiä (Rudi Giuliani, Mark Meadows), Georgian osavaltion republikaanisia politiikkoja (Shawn Still, David Shafer) ja paikallisen tason republikaanisia operoijia Coffeen piirikunnasta, missä republikaanit sorkkivat äänestyskoneistoa.

Willisin joukkueen tutkimustyö ja syytekirjelmän laatiminen vei kaksi ja puoli vuotta. Hidas tahti kertoo Willisin työn huolellisuudesta sekä osoittaa hänen tiedostavan tapauksen painoarvon. Jos Willis on oikeassa, kyse on pitkäikaisesta ja aggressiivisesta yrityksestä kumota Georgian ja pohjimmiltaan myös Yhdysvaltojen demokratia.